Uitnodiging herdenking van de crash op 18 september 1944 van de C-47 Dakota op de grens Opheusden en Dodewaard

De gezamenlijke Comités 4/5 mei van de gemeente Neder-Betuwe organiseren op 3 en 4 mei 2017 een bijzondere herdenking van de crash op 18 september 1944 van de C-47 Dakota op de grens van Opheusden en Dodewaard. Bij deze herdenking is mevrouw Shurbourne uit Engeland aanwezig. Zij is 97 jaar en weduwe van Reg Shurbourne die behoorde tot de in het vliegtuig aanwezige groep para’s.

Uitnodiging

Operatie Market Garden

Bij de crash van de Dakota, waarvan de para’s zouden deelnemen aan de Operatie Market Garden, kwamen drie personen om het leven. Een groep van 17 para’s werd door de verzetsgroep van Johannes van Zanten in veiligheid gebracht op de boerderij ‘De Hazenhof’ in Kesteren. Na enkele dagen werden zij door het verzet over de Waal naar bevrijd gebied gebracht. Bart Belonje heeft een boek geschreven over de gebeurtenissen rondom de gecrashte Dakota.

Programma 3 mei

Op 3 mei is er vanaf 10.30 uur een bijeenkomst op het gemeentehuis aan de Burgemeester Lodderstraat 20, Opheusden, Tijdens deze bijeenkomst presenteert Bart Belonje zijn boek. Aansluitend wordt het boek aangeboden aan mevrouw Shurbourne en  burgemeester Kottelenberg.

Programma 4 mei

Op 4 mei vindt er vanaf 10.30 uur een officiële herdenking plaats op de crash site van de C047 Dakota. Bijdragen zijn er van de familie Shurbourne, de gemeente, de basisscholen van Opheusden, muziekvereniging Amicitia; er is tevens een Fly by.

Locatie

De locatie is het terrein van de firma Kegelaar op het ABC-terrein-in-ontwikkeling, ten zuiden van het NS-station Opheusden.

Welkom!

U bent van harte uitgenodigd bij beide bijeenkomsten. Als u deelneemt op 3 mei en/of 4 mei, wilt u dan hierover een mail sturen naar gerard_nieuwenhuis@hotmail.com.

 

Uitgelicht

Zoeken