Zoldervondst: een deel van een stafkaart uit de Tweede Wereldoorlog

Woensdag 12 april vond in het gemeentehuis een ontmoeting plaats tussen wethouder Hans Keuken, de heer H.J. Nijhof uit Andelst en Kobus van Ingen, plaatselijk historicus. De heer Nijhof kwam een ‘zoldervondst’ tonen: een oude kaart die hij herkende als een kaart uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij nadere bestudering is gebleken dat het een deel van een stafkaart uit 1939 is, de tijd van de mobilisatie van het Nederlandse leger. De kaart is gestempeld met ‘46e regiment Infanterie, 1e bataljon, 3e compagnie’. Het kaartblad is 39 Rhenen Oost, schaal 1 op 50.000. De kaart is waarschijnlijk door het leger gebruikt bij de oorlogshandelingen in de meidagen van 1940 rondom de dorpen Kesteren en Opheusden.

Op de kaart zijn met potlood lijnen aangegeven die vermoedelijk duiden op de aangelegde stellingen in en voor de frontlijn. Verder toont de kaart welke wegen voor zwaar materieel begaanbaar zijn en daarnaast ook de her en der door het gebied gelegen paden.

De kaart verdient nadere bestudering. De heer Van Ingen was verheugd dat hij de kaart in ontvangst mocht nemen om hem in de collectie van de Historische Kring Kesteren in Ommeren op te nemen. Natuurlijk met hartelijke dank aan de heer Nijhof!

Stafkaart
Vlnr: wethouder Hans Keuken, de heer Nijhof en historicus Kobus van Ingen

Uitgelicht

Zoeken