Groep 8 Rehobothschool een ochtend aan het roer

De leerlingen van groep 8 van de Rehobothschool uit Opheusden waren op maandag 19 juni op bezoek in het gemeentehuis. Beleidsadviseur Niek Bakker van SGP-jongeren verzorgde een gastles over lokale democratie. Vanuit de gemeenteraad van Neder-Betuwe waren raadsleden Gert van Leeuwen (SGP) en Jan Woldberg (PvdA) en griffier Erwin van der Neut aanwezig om te vertellen hoe de raad van Neder-Betuwe werkt. Het was niet alleen maar luisteren maar ook werken. De leerlingen bedachten zelf in kleine ‘fracties’ ideeën om de gemeente vooruit te helpen.

Leerlingen van groep 8 Rehobothschool en burgemeester Kottelenberg in de raadszaal van het gemeentehuis Neder-Betuwe

Compromissen

Zoals dat in de politiek vaak gaat was nader overleg nodig en werd door compromissen te sluiten het grote aantal voorstellen teruggebracht tot drie:

  • Een zwembad in Kesteren of Opheusden met zowel een binnen- als buitenbad voor zwemlessen en recreatief zwemmen. Duur busvervoer naar zwembaden in de omgeving wordt daarmee uitgespaard.
  • Een hockeyveld, een speeltuin en een kinderboerderij in Opheusden. Met daarbij de vraag of DFS de velden beschikbaar wil stellen voor de jeugd als er geen trainingen of wedstrijden zijn.
  • Verbreding van de Parallelweg tussen Kesteren en Opheusden want die is veel te smal en daardoor gevaarlijk.

Aan het einde van de ochtend schoof burgemeester Jan Kottelenberg aan om de finale stemming over deze voorstellen te begeleiden. Hij was onder de indruk van de creatieve voorstellen. Het tweede voorstel kreeg na een stemronde de meeste stemmen.

De burgemeester gaf de leerlingen mee dat de gemeenteraad het in de gemeente voor het zeggen heeft.  “Ik raad jullie aan om brieven te schrijven naar de politieke partijen met daarin jullie voorstellen. En vraag je ouders om als ze volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen gaan stemmen te kijken wat de partijen met jullie voorstellen doen. Als de partijen die jullie ideeën steunen genoeg stemmen krijgen, kan de gemeenteraad dit onderwerp na de verkiezingen van maart 2018 op de uitvoeringsagenda zetten voor de volgende vier jaren.”

Politieke partijen, maakt u de borst maar nat. Er komen brieven!

 

 

Uitgelicht

Zoeken