Doe jij mee aan de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland?

Meld je dan aan via www.grotedigitaalstrijd.nl!

In samenwerking met businessclub Betuwe in Zaken organiseert Bibliotheek Rivierenland op maandagavond 4 september 2017 (Week van de Alfabetisering) in tien gemeenten in regio Rivierenland de lokale voorrondes van een nieuw evenement: de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland.

Digitaalstrijd

Tegen betaling van inschrijfgeld kunnen teams uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, particulieren en middelbare scholieren deelnemen aan deze battle. In elke gemeente gaan de teams met elkaar de strijd aan: welke team beschikt over de beste taal- en digitale vaardigheden?

In oktober/november 2017 is de Grande Finale tijdens de opening van het nieuwe cultuurgebouw WestLuidensePoort in Tiel. Dan strijden de winnaars van elke gemeente tegen elkaar en wordt het winnende team van Rivierenland bekend. De opbrengst van dit evenement wordt geheel aan meer en betere leer- en werkplekken in de vestigingen besteed.

De ambassadeurs in de strijd tegen laaggeletterdheid zijn:

  • Wim van Baal, voorzitter Betuwe in Zaken
  • Frans Duijts, zanger
  • Paul Verploegen, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Rivierenland
  • Miranda de Vries, burgemeester Geldermalsen

Laaggeletterdheid, een groot maatschappelijk probleem

Tussen 23.000 en 26.000 inwoners uit Rivierenland (11 – 16%) in de leeftijd van 18 – 65 jaar, hebben zó veel moeite met lezen en schrijven dat ze niet goed kunnen functioneren in onze (digitale) samenleving en op de werkvloer. Ze kunnen bijvoorbeeld geen veiligheidsinstructies, bestelformulieren of personeelsbladen lezen. Ook het lezen van bijsluiters bij medicijnen, het online aanvragen van een DigiD, het reizen met het openbaar vervoer of het voorlezen aan hun kinderen leveren vaak grote problemen op. Schaamte en isolement komt bij deze doelgroep veel voor. Laaggeletterdheid kost onze regio jaarlijks ongeveer 9 miljoen euro.

Laaggeletterdheid verdwijnt niet zomaar, vertelt het filmpje ‘Het leven van Lisa’ in tweeënhalve minuut. Kijk het hier: https://youtu.be/6PIIkf_Ve8Y

Uitgelicht

Zoeken