Indrukwekkende herdenking Dakota crash uit 1944

Vorige week is op indrukwekkende wijze herdacht dat op 18 september 1944 bij Opheusden een Dakota neerstortte met aan boord Amerikaanse bemanningsleden en Britse parachutisten. De meeste inzittenden overleefden en werden met hulp van inwoners uit Opheusden en Kesteren en door de verzetsgroep van Johannes van Zanten verzorgd, verborgen en vervolgens de Waal overgezet naar bevrijd gebied. Van deze gebeurtenissen is het boekje ‘To honour and remember’ geschreven door Bart Belonje en gepresenteerd.

Dakota-crash

Voor deze herdenking waren de families van parachutisten Reg Shurbourne en Andrew Spring overgekomen vanuit Engeland: de 97-jarige mevrouw Shurbourne en haar zoon Andy en zijn echtgenote Sandra, en de broers Dan en Phil Spring. Ook de familie van parachutist Tomesen en van verzetsstrijders Van Zanten en Vervoorn waren aanwezig alsmede nabestaanden van degenen die destijds hebben geholpen, de heren De Wit en Willemsen.

Luchtlandingen Ginkelse Hei

De aanleiding tot het maken van een boek was de toevallige ontmoeting in september 2016 op de Ginkelse hei tussen Bart Belonje uit Nieuwerkerk aan den IJssel en de familie Shurbourne die niet wist wat in september 1944 zich precies had afgespeeld; hun man en vader, die in 2007 overleed, had er nauwelijks iets over verteld.

Comités 4 en 5 mei Neder-Betuwe

Bart Belonje zocht vervolgens contact met de Comités 4 en 5 mei in Neder-Betuwe en reconstrueerde de geschiedenis aan de hand van boeken en ooggetuigenverhalen; nieuwe feiten kwam boven tafel. Het eindresultaat is het boekje ‘To honour and remember’. Mevrouw Shurbourne ontving het eerste exemplaar afgelopen woensdag uit handen van de heer Belonje.

Dakota-crash

Bart Belonje overhandigt zijn boek 'To honour and remember' aan mevrouw Shurbourne

Veteraan Dies Meurs leest het zojuist uitgebrachte boek

Veteraan Dies Meurs leest het zojuist uitgebrachte boek

Ed Fulmer, drager Militaire Willemsorde

Burgemeester Kottelenberg las na zijn toespraak de tekst voor van het telegram dat namens de Comités 4 en 5 mei en de gemeente Neder-Betuwe is gezonden naar de 98-jarige Eduard Fulmer die in Amerika woont. Hij was co-piloot van de Dakota en wist deze – hoewel zelf zwaar gewond – net zolang in de lucht te houden totdat alle parachutisten waren gesprongen. Voor zijn moedig optreden ontving hij van Koningin Wilhelmina in 1946 de Militaire Willemsorde.

Route

’s Middags is met het gezelschap de route gereden die de bemanningsleden in 1944 aflegden: vanaf de crashplaats tussen Opheusden en Dodewaard naar De Snellenburg waar de gewonden eerste werden verzorgd, daarna naar de Hazenhof aan de Boveneindsestraat in Kesteren waar zij werden verborgen. Bloemen werden gelegd op het graf van Johannes van Zanten op de oude begraafplaats aan de Nedereindsestraat in Kesteren.

Plaquette met namen bemanning Dakota bij de poort van De Hazenhof in Kesteren.

Plaquette met de namen van de bemanning Dakota bij de poort van De Hazenhof in Kesteren.

Bij het graf van Johannes van Zanten op de begraafplaats aan de Nedereindsestraat Kesteren.

Bij het graf van Johannes van Zanten op de begraafplaats aan de Nedereindsestraat Kesteren.

Straatnamen IJzendoorn

Daarna werd de tocht vervolgd naar IJzendoorn voor de onthulling van de naamborden van straten die zijn genoemd naar de heren Van Alfen, Boogaerdt en Van Riemsdijk; deze mensen hebben in de Tweede Wereldoorlog veel betekend, onder ander voor het verzet dat de bemanning van de Dakota naar de overkant van de Waal bracht (lees hier meer over).Ten slotte werd de Schipperswaard bezocht waar de bemanningsleden door het verzet in 1944 de Waal zijn overgezet richting het bevrijde zuiden.

De straatnaamborden in IJzendoorn zijn onthuld.

De straatnaamborden in IJzendoorn zijn onthuld.

Herdenking donderdagmorgen

Donderdagmorgen was er onder leiding van ceremoniemeester Cees van Meer een herdenking op de plek waar het toestel in 1944 is neergekomen; op het terrein waar nu Kegelaar is gevestigd. De firma Kegelaar had het terrein geschikt gemaakt voor de herdenking en diverse faciliteiten geregeld.

De herdenking begon met een eregroet in de lucht – de zogenoemde fly by - door een Harvard Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog van de Koninklijke Luchtmacht boven de plek van de ceremonie. Burgemeester Kottelenberg en Gerard Nieuwenhuis hielden een toespraak waarna veteranen de Britse, Amerikaanse en Nederlandse vlaggen halfstok hesen. Kransen en bloemen werden gelegd. Hierna droegen leerlingen van de Eben-Haëzerschool, de Rehobothschool, Het Palet en De Hervormde School, alle uit Opheusden, gedichten voor. Daarna was het twee minuten stil.

Dakota-crash

Flyby door Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht

Flyby door een Harvard Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht

 

Dakota-crash

 

Een indrukwekkende plechtigheid.

 

Dakota-crash

Dakota-crash

Plaquette met krans en bloemen

De muzikale omlijsting van de herdenking werd verzorgd door muziekvereniging Amicitia uit Dodewaard.

Dames Shurbourne en Kees Holtman

Dames Shurbourne en Kees Holtman

Foto's:  Kees Holtman, Dodewaard.

Uitgelicht

Zoeken