Kak-aanpak 17 mei 2017

Logo

In deze rubriek houden wij u twee-wekelijks op de hoogte van uw en onze vorderingen KAKAANPAK. Samen streven wij naar een hondenpoep-vrije gemeente! Overlast door hondenpoep? Meld het via onze website onder: 'een melding openbare ruimte doorgeven'. Afvalbakken niet op de juiste plaats?  Laat het weten via info@nederbetuwe.nl

Kak-vorderingen

In Kesteren heeft de toezichthouder diverse officiële waarschuwingen uitgedeeld afgelopen week. Dit was in de Keetjesbongerd, Fruitstraat, Schenkhofstraat en Floris van Pallandtstraat vanwege loslopende honden en geen opruimmiddelen. Ook in de Fazanstraat in Opheusden was een hond niet aangelijnd. Daar werd door andere hondenbezitters overigens wel netjes de poep opgeruimd. In Ochten was deze keer in de gecontroleerde straten alles in orde!

Kak-klachten

Identificatie

Door meerdere lezers van deze rubriek is onder andere op de gemeentelijke Facebook-pagina verontwaardigd gereageerd op de twee weken geleden geplaatste opmerking dat hondenbezitters zich moeten kunnen identificeren bij het uitlaten van de hond. "Hoe haalt de gemeente het in zijn hoofd ons daar toe te verplichten!", is de strekking van deze reacties. Dit is echter gewoon de naleving van de landelijke wetgeving (Wet op de identificatieplicht).

Cartoon

Deze schrijft voor dat een ieder boven de veertien jaar zich in de publieke ruimte moet kunnen legitimeren op verzoek van bijvoorbeeld een toezichthouder. Dat is geen regel die door onze gemeente specifiek voor hondenbezitters is bedacht. Bij handhaving van de regels kan om een ID worden gevraagd. Wanneer men zich aan de regels houdt is dat niet noodzakelijk. Wij zijn er allerminst op uit om onze burgers onnodige regels op te leggen. Wel willen wij krachtig hondenpoep-overlast bestrijden!

Kattenellende

Het is veel hondenbezitters een doorn in het oog, dat katten belastingvrij gehouden mogen worden en overal kunnen poepen. "Niemand stelt daar regels aan, terwijl wij moeten betalen en opruimen!", luidt de klacht. De gemeente mag echter geen kattenbelasting heffen. Al in de eerste Gemeentewet uit 1851 staat dat enkel honden belast mogen worden. De reden toen: het bestrijden van hondsdolheid.

Een gemeente kan ook geen regels opstellen voor kattenoverlast omdat ze alleen op openbaar gebied die regels kan handhaven. Overlast door katten vindt vooral plaats op particulier terrein, zoals tuinen. Dat zijn geen openbare gebieden. Bovendien loopt er buiten bij de kat meestal geen baasje, waardoor het veel moeilijker te achterhalen is van wie de kat is.

Dit wil niet zeggen dat poep van de buurkat in je tuin een pretje is! Enkele diervriendelijke tips om dit tegen te gaan: voorkom los zand, plant bodembedekkers, dek de plekken met losse aarde af met kippengaas, steek cocktailprikkers in de aarde, strooi peper, koffiedik of azijn, plaats een kattenverdrijver.

Kak-berichten

We ontvingen afgelopen weken opnieuw berichten over de onwenselijkheid van hondenpoepzakjes in de afvalbakken in speeltuinen zoals bijvoorbeeld aan de Westeinde in Kesteren. In onze rubriek van 2 weken geleden meldden we al dat wij naar aanleiding van opmerkingen van burgers overwogen om voor deze bakken een andere  sticker te vervaardigen. In deze bak geen hondenpoepzak! En dit is ‘m geworden:

Sticker

In de komende weken laten we deze op de bakken in speeltuinen en -veldjes plakken.

Uitgelicht

Zoeken