Van Alfen, Boogaerdt en Van Riemsdijk leven voort in straatnamen IJzendoorn

In het bijzijn van familieleden en inwoners zijn op 3 mei drie straatnaamborden in het nieuwbouwplan IJzendoorn onthuld. De straten zijn genoemd naar inwoners die in de Tweede Wereldoorlog veel hebben betekend voor onder meer het verzet. Het gaat om Adrianus Gerrit van Alfen, Pieter Catharinus Boogaerdt en Johannus van Riemsdijk.

Straatnamen IJzendoorn

Bij de onthulling waren ook de 97-jarige mevrouw Shurbourne en de heren Spring uit Groot-Brittannië aanwezig. Zij zijn de weduwe respectievelijk de zonen van de parachutisten Reg Shurbourne and Andrew Spring die met de medebemanningsleden van de gecrashte Dakota in de Tweede Wereldoorlog door het verzet bij IJzendoorn de Waal zijn overgezet naar het bevrijde zuiden. Lees hier een artikel (pdf, 2.984 kB)dat 4 mei 2017 in het Reformatorisch Dagblad stond.

Adrianus Gerrit van Alfen, geboren op 15 maart 1901 te IJzendoorn en overleden op 13 mei 1940 te Zoelen, was bij het uitbreken van de oorlog in 1940 werkzaam bij boer Van Riemsdijk in IJzendoorn.

Straatnamen IJzendoorn

Na het beëindigen van de gevechtshandelingen bij Ochten werd bij Van Riemsdijk gevraagd om het een en ander aan achtergebleven spullen weg te brengen naar het verzamelpunt van de teruggetrokken soldaten in fort Everdingen. Adriaan is met paard en wagen op weg gegaan. In het dorp Zoelen is hij door Nederlandse militairen aangehouden en gesommeerd om met de handen omhoog bij een woning te wachten. Waarschijnlijk kende hij het wachtwoord niet en werd hij daardoor verdacht. Een onderofficier werd gewaarschuwd. Bij het wachten heeft Adriaan zijn armen laten zakken waarna hij door een van de soldaten werd doodgeschoten. Hij liet een vrouw en kinderen na.

Pieter Catharinus Boogaerdt, geboren in 1916 in Zeeuws Vlaanderen en overleden op 2 augustus 1961 te IJzendoorn, had een biologische kwekerij in IJzendoorn.

Straatnamen IJzendoorn

Hij sloot zich in de oorlogsjaren aan bij het verzet. Veel is over hem bekend maar ook heel veel niet; zijn rol is enorm groot geweest in de oorlog. Hij fungeerde als commandant in de regio Ochten, IJzendoorn en Echteld. Naast de nodige verzetsdaden heeft hij ook vele malen gezorgd voor onderduikadressen in de regio voor Joden en verzetsmensen die de Duitsers moesten ontvluchten. Over zijn verzetsactiviteiten is uitgebreid geschreven in het boek ‘De Betuwe in Stelling’ (Kesteren, 2000) van de auteur Victor Laurentius.

Johannus van Riemsdijk, geboren op 1 juli 1919 te IJzendoorn en overleden op 28 oktober 2003 te Rijssen, groeide in de oorlogsjaren op. In het gezin verbleven regelmatig onderduikers.

Straatnamen IJzendoorn

Door het verzet werd hij met regelmaat gevraagd om Joden, verzetsmensen of geallieerde militairen over de Waal te roeien naar bevrijd gebied, een levensgevaarlijk bezigheid want de Waal werd nagenoeg dag en nacht in de gaten gehouden door de Duitse bezetter. Een van de onderduikers in het gezin Riemsdijk was de Joodse Salomon Kleerekoper uit Amsterdam, die later professor werd. Hij leerde Hannus veel over bedrijfseconomische zaken. In 1952 vertrok hij, inmiddels Joop genoemd, naar Almelo waar hij samen met een compagnon een schoonmaakbedrijf begon. Dit bedrijf groeide uit tot een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland en is nog steeds in bezit van de familie Van Riemsdijk.

Een impressie

Herdenking Dakota-crash

Herdenking Dakota-crash

Herdenking Dakota-crash

Herdenking Dakota-crash

Herdenking Dakota-crash

Herdenking Dakota-crash

Herdenking Dakota-crash

Herdenking Dakota-crash

Herdenking Dakota-crash

Herdenking Dakota-crash

Uitgelicht

Zoeken