De vastegestelde locaties
Vroeger trouwden mensen uit de gemeente Neder-Betuwe altijd in het gemeentehuis. Dat kan nog steeds. U kunt kiezen uit de raadszaal of de oude (kleinere) trouwzaal. U kunt in de kleine gezellige zaal terecht met maximaal 45 personen (inclusief trouwambtenaar). U kunt deze ruimte alleen bespreken voor de donderdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur en de vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Verder voor de zaterdag tussen 08.30 uur en 16.00 uur. Trouwen op zaterdagen in het gemeentehuis is alleen mogelijk met voorafgaande toestemming van het college van burgemeester en wethouders.
Wilt u niet in het gemeentehuis trouwen? Je kunt trouwen in de 8 vaste locaties, maar ook in een locatie naar keuze (eenmalige huwelijkslocatie).
Houdt u er rekening mee dat u extra kosten moet betalen voor de huur van deze locaties.
Meer informatie en foto's over de 8 vaste huwelijkslocaties vindt u hier.
Heeft u een vaste locatie gekozen? Bent u zeker van de datum en tijdstip? Dan maakt u eerst een afspraak met de beheerder van de trouwlocatie. Als dat is gelukt, kunt u uw melding voorgenomen huwelijk doorgeven. Bij de melding voorgenomen huwelijk, legt u de huwelijksdatum, tijd en locatie vast.
De eenmalige huwelijkslocatie
De eenmalige huwelijkslocatie moet voldoen aan de eisen van openbare orde en goede zeden. Zo is het trouwen in een kerk of in gebruik zijnde bedrijfsgebouwen niet toegestaan. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het team Gemeentewinkel (14 0488 of burgerzaken@nederbetuwe.nl).
Trouwen in een woning is vanaf 1 januari 2020 (onder specifieke voorwaarden) toegestaan. De woning wordt voor 1 dag aangewezen als huwelijkslocatie. Hieraan voorafgaand zal eerst een toetsing plaatsvinden van de aanvullende specifieke voorwaarden voor die betreffende locatie en of een huwelijk aldaar gesloten kan worden. NB: Denkt u eraan dat voor de aanvraag legeskosten zijn verbonden. De kosten kunt u vinden onder Leges en overige kosten. Voor woningen is een speciaal aanvraagformulier met de algemene voorwaarden.
Wat moet je doen als je voor een eenmalige locatie kiest?
Voor alle panden (behalve woningen) vul het volgende aanvraagformulier eenmalige vrije huwelijkslocatie in en print het uit.
Betreft het een woning? Dan is hier een special formulier voor: aanvraag éénmalige benoeming huwelijkslocatie (woning).
Alle partijen (beheerder, eigenaar/bewoner en bruidspaar) moeten dit formulier ondertekenen en een kopie van een geldig identiteitsbewijs bijvoegen. Zorg ervoor dat de aanvraag vier maanden voor jullie trouwdag bij het team Gemeentewinkel ontvangen is.
En dan?
Nadat alle stukken compleet zijn, nemen wij een besluit. Daarover ontvang je schriftelijke bericht. Zijn de stukken niet compleet of te laat ingediend, dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen.
Betreft de eenmalige locatie een woonhuis, dan volgt er een controle en een nacontrole. Hierbij worden aanvullende specifieke voorwaarden opgesteld. Deze vormen een onderdeel bij het aanwijzingsbesluit.
Als de locatie is aangewezen als eenmalige huwelijkslocatie, kun je de melding voorgenomen huwelijk (de ondertrouw) indienen. Hierbij log je in met je DigiD en met de benodigde stukken (identiteitsbewijzen van jullie en de getuigen) kun je de melding voorgenomen huwelijk doen. Hierbij geef je dan aan dat je in een eenmalig aangewezen huwelijkslocatie gaat trouwen. U betaalt extra voor het aanvragen van een eenmalige huwelijkslocatie (als dit niet een woonhuis betreft). Kijkt u voor de kosten bij Leges en overige kosten.
NB: De legeskosten gelden voor het in behandeling nemen van deze aanvragen. Indien u, tijdens de procedure beslist van de aanvraag af te zien, of de aanvraag wordt niet toegekend, worden de legeskosten niet terug betaald.