Besluitenlijst 18 maart 2025
Tijd: 9:30 - 12:00 uur
Voorzitter: Jan Kottelenberg
Aanwezigen: N. (Nicolien) de Geus, M.A. (Marien) Klein, A.J. (Jan) Kottelenberg, S.H.R. (Stefan) van Someren en N. (Nees) van Wolfswinkel
Afwezig: W.E.A. (Herma) van Dijkhuizen
Benoeming plaatsvervangend secretaris bezwaarschriftencommissie
In verband met het aftreden van de huidige plaatsvervangend secretaris van de vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften dient een vervanger aangewezen te worden om de rol als plaatsvervangend secretaris over te nemen.
Besluit:
1. Het college besluit mevrouw G.B. van Rooijen – van Geel, strategisch juridisch adviseur van de Bedrijfsvoeringpijler, Team Juridische Zaken, met ingang van 24 maart 2025 te benoemen tot plaatsvervangend secretaris van de vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften.
2. Het college besluit de aanwijzing van mevrouw A. van der Linden, juridisch controller &
Woo-coördinator, Team Control, benoemd als plaatsvervangend secretaris van de vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften, in te trekken met ingang van 30 april 2025.
Beslissing op Bezwaar JOP te Ochten
De Jongerenontmoetingsplek (JOP) in Ochten is tijdelijk geplaatst aan de Waalbandijk. Door dijkverzwaring en gebiedsontwikkeling is het nodig om de JOP te verplaatsen naar een andere locatie. Op 18 juli 2024 is daarom een aanvraag ingediend voor de nieuwe locatie. Het waterschap heeft op 22 augustus 2024 positief geadviseerd, gevolgd door een positief advies van de welstandscommissie op 11 september 2024. Op basis van deze adviezen is op 27 september 2024 een omgevingsvergunning verleend voor de plaatsing van de JOP. Tegen deze vergunning is bezwaar ingediend.
Besluit:
1. Het college besluit het bezwaar van de heer en mevrouw Hommersom-Janssen niet-ontvankelijk te verklaren.
2. Het college besluit de bezwaren van de heer Post en mevrouw Van den Berg ontvankelijk te verklaren.
3. Het college besluit het besluit van 27 september 2024 te herroepen, waarbij een nieuw besluit wordt genomen met inachtneming van het advies van de bezwaarschriftencommissie.
Bestuursopdracht 'Beleidsregels uiterlijk van bouwwerken'
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is een aantal regelingen uit de Woningenwet komen te vervallen. Gemeenten zijn hierdoor niet meer verplicht om een Welstandsnota te hebben, maar kunnen regels over het uiterlijk van bouwwerken opnemen in het (permanente) omgevingsplan.
Besluit:
1. Het college besluit in te stemmen met de bestuursopdracht ‘Beleidsregels uiterlijk voor bouwwerken’.
2. Het college besluit de raadsinformatiebrief vast te stellen.
Bestuursopdracht participatiebeleid en -verordening
Nieuwe landelijke wetgeving verlangt van gemeenten dat er wordt gewerkt aan een nieuwe participatieverordening. Zo wordt participatie versterkt en uitgebreid naar de uitvoerings- en evaluatiefase van plannen en beleid. Om deze verordening ook daadwerkelijk impact te laten hebben, is het zinvol om de verordening te koppelen aan nieuw participatiebeleid. Op die manier is de verordening het juridische sluitstuk van de afspraken uit het participatiebeleid.
Besluit:
Het college besluit de bestuursopdracht Participatiebeleid en -verordening vast te stellen.
Ledenraadpleging VNG ivm borgstelling
De gemeente staat als achtervang voor de WSW borg voor leningen die corporaties aangaan om woningen te kunnen bouwen. Deze regels zijn al sinds 2014 van kracht en nooit geïndexeerd. Om corporaties ook in de toekomst de mogelijkheid te bieden om geborgde leningen aan te gaan heeft het WSW aan de VNG een verzoek tot aanpassing van de regels gedaan. Door de indexatie wordt het maximala bedrag waarvoor de WSW borg staat verhoogd van 3,5 naar 4,4 miljard. En door de leningen te koppelen aan de marktwaarde van de leningen wordt het risico voor de WSW en gemeenten geminimaliseerd. Omdat de VNG namens de gemeenten met de WSW spreekt wordt nu de gemeente via een ledenraadpleging verzocht in te stemmen met de aangepaste regels.
Besluit:
Het college besluit in te stemmen met het voornemen van de VNG om in te stemmen met het wijzigen van beleidsregel II ‘kader voor de borging van geldleningen van deelnemers van Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw’ (WSW) in verband met het aanpassen en indexeren van de maximale borg conform het voorstel van de WSW zoals gedaan op 26 april 2024.
Mandatering gemeente Nijmegen voor onderzoek naar declaratiegedrag Karakter
Naar aanleiding van een bericht van Follow the Money op 16 november 2024, waarin zorgorganisatie Karakter wordt beschuldigd van zorgfraude, willen de K10-regio’s, bestaande uit 91 gemeenten, een onderzoek starten naar het declaratiegedrag van Karakter. Voor de uitvoerbaarheid is het noodzakelijk dat één gemeente dit proces stuurt. De gemeente Nijmegen heeft deze taak op zich genomen. Het besluit om de gemeente Nijmegen te mandateren en volmacht te verlenen wordt vastgelegd in een mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit.
Besluit:
1. Het college besluit de gemeente Nijmegen te mandateren en volmacht te verlenen om op efficiënte wijze gezamenlijk een controle te kunnen starten om te onderzoeken of de ontvangen middelen uit de K10 regio’s rechtmatig en doelmatig zijn besteed door zorgaanbieder Karakter.
2. Het college besluit daartoe bijgevoegd mandaat-, volmacht en machtigingsbesluit vast te stellen, hetgeen inhoudt dat;
a. De controlebevoegdheden uit de Regeling Jeugdwet aan het college van Nijmegen te mandateren. Dit mandaat moet de mogelijkheid bieden tot ondermandateren aan een door Nijmegen aan te wijzen functionaris of onderzoeksbureau.
b. De bevoegdheid om te besluiten over een overeenkomst van opdracht met een onderzoeksbureau aan het college van de gemeente Nijmegen te mandateren. Dit mandaat moet de mogelijkheid bieden tot ondermandateren aan een door Nijmegen aan te wijzen functionaris of onderzoeksbureau.
c. De burgemeester een volmacht af te laten geven aan de burgemeester van Nijmegen om de overeenkomst met het onderzoeksbureau te ondertekenen, eventueel met de mogelijkheid tot een ondervolmacht aan een door Nijmegen aangewezen functionaris.
Voorontwerp wijziging omgevingsplan, deelgebied Kernen
De eerste wijziging van het omgevingsplan Neder-Betuwe is het deelgebied Kernen. Dit is de eerste stap om te komen tot een gebiedsdekkend omgevingsplan voor onze gemeente. Deze wijziging is goed gemotiveerd en voldoet aan het gestelde in de Omgevingswet en de nieuwe Omgevingswetstandaard. Verder betreft het een beleidsneutrale omzetting van de bestemmingsplanregels en is het integraal tot stand gekomen. De wijziging behoeft hier en daar nog wat aanscherping, maar is zover klaar dat een eerste terinzagelegging op een goede wijze kan plaatsvinden. Voorgesteld wordt om de wijziging vrij te geven voor inspraak en overleg.
Besluit:
1. Het college besluit in te stemmen met het voorontwerp wijziging omgevingsplan, deelgebied Kernen.
2. Het college besluit het voorontwerp wijziging omgevingsplan, deelgebied Kernen vrij te geven voor inspraak en overleg.
3. Het college besluit om de raad te informeren over de terinzagelegging van het voorontwerp wijziging omgevingsplan, deelgebied Kernen.