Besluitenlijst 22 oktober 2024
Tijd: 9:30 - 12:00 uur
Voorzitter: Jan Kottelenberg
Aanwezigen: W.E.A. (Herma) van Dijkhuizen, N. (Nicolien) de Geus, M.A. (Marien) Klein, A.J. (Jan) Kottelenberg, S.H.R. (Stefan) van Someren en N. (Nees) van Wolfswinkel
SOK governance essentiële functies
De gemeenten van de zeven Gelderse Jeugdregio’s (G7) werken sinds 2018 samen in het kader van bovenregionale jeugdhulp. Deze samenwerking, gericht op inhoudelijke afstemming, is echter informeel van aard. Met ingang van 1 januari 2025 gaan de G7 essentiële functies contracteren met een bovenregionale opdracht en overeenkomst. Dit vraagt om stevig opdrachtgeverschap. Daarom leggen de gemeenten van de G7 de governance en sturing van de onderlinge samenwerking vast in de ‘Samenwerkingsovereenkomst G7 inzake samenwerking en Kernteam Essentiële Functies’.
Besluit:
1. Het college besluit in te stemmen met de Samenwerkingsovereenkomst G7 inzake samenwerking en Kernteam Essentiële Functies.
2. Het college besluit in te stemmen met het mandateren van de gemeente Tiel, de gemeente die als gastheergemeente van jeugdhulpregio Rivierenland zal worden vastgesteld, om namens gemeente Neder-Betuwe de Samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
3. Het college besluit om de benodigde structurele middelen te verwerken op het budget Regionale inkoop WMO en Jeugd in de eerste bestuursrapportage 2025.
Innen eigen bijdrage Oekraïners in gemeentelijk opvanglocaties
Mede op verzoek van gemeentelijke overheden, en ter behoud van draagvlak voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne, heeft het kabinet besloten om een eigen bijdrage in te voeren. Hiermee wordt beoogd het voorzieningenniveau van ontheemden uit Oekraïne onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) beter te laten aansluiten op dat van andere groepen in de maatschappij, zoals asielzoekers, statushouders en bijstandsgerechtigden.
Besluit:
Het college besluit per 1 januari 2025 de eigen bijdrage te innen bij Oekraïense ontheemden in de gemeentelijke opvanglocaties.
Verlenen tijdelijke vergunningen voor het innemen van een standplaats aan de Hoofdstraat in Kesteren
In verband met de herontwikkeling van het voormalige politiebureau aan de Nedereindsestraat 1 in Kesteren, moet gedurende de bouwperiode, een alternatieve locatie worden aangewezen voor zes standplaatshouders, die nu gebruik maken van de openbare ruimte voor het voormalige politiebureau aan de Nedereindsestraat 1. In overleg met deze standplaatshouders is een potentiële locatie gevonden op het parkeerterrein aan de Hoofdstraat, iets ten noorden van de Torenstraat. Op grond van de APV dient het college een standplaatsvergunning te verlenen. Tegen dit voorgenomen besluit zijn geen zienswijzen ingebracht.
Besluit:
Het college besluit om aan de zes vergunninghouders van een standplaats aan de Nedereindsestraat 1 in Kesteren, een tijdelijke vergunning te verlenen voor het innemen van een standplaats op het parkeerterrein aan de Hoofdstraat (ter hoogte van de Torenstraat), met een instandhoudingstermijn van 6 november 2024 tot en met 31 december 2026.
Verzoek ProRail aanpassing spoorwegovergang Hoofdstraat Kesteren
De gemeente wil ProRail vragen om de spoorwegovergang Hoofdstraat Kesteren aan te passen om hiermee de overwegveiligheid te verbeteren. Dit is nodig door de uitbreiding van Kesteren aan de zuidzijde van de spoorwegovergang.
Besluit:
1. Het college besluit de risicoanalyse vast te stellen.
2. Het college besluit middels een brief een verzoek in te dienen bij ProRail om het project tot aanpassing van de overgang te starten.
3. Het college besluit de raadsinformatiebrief vast te stellen.