Besluitenlijst 5 november 2024
Tijd: 9:30 - 12:00 uur
Voorzitter: Jan Kottelenberg
Aanwezigen: W.E.A. (Herma) van Dijkhuizen, N. (Nicolien) de Geus, M.A. (Marien) Klein, A.J. (Jan) Kottelenberg, S.H.R. (Stefan) van Someren en N. (Nees) van Wolfswinkel
Wijziging van de gemeenschappelijke regeling Industrieschap Medel
Per 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Deze wetswijziging brengt met zich mee dat ook de gemeenschappelijke regeling Industrieschap Medel (GRIM) gewijzigd moet worden.
Besluit:
1. Het college besluit in te stemmen met het raadsvoorstel en aan te bieden aan de raad.
2. Het college besluit de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Industrieschap Medel 2024 vast te stellen, onder voorbehoud van toestemming van de raad.
3. De burgemeester besluit om, onder voorbehoud van de toestemming van de raad, de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Industrieschap Medel 2024 vast te stellen.
Rotonde Rhenenseweg
De aanpassing van de rotonde aan de Rhenenseweg moet gereed zijn voordat de nieuwe school in gebruik genomen wordt. Op verzoek van de indiener van een zienswijze wordt de ambtelijke toezegging (zie bijlage 1) met betrekking tot de aanpassing van de rotonde door het college bekrachtigd.
Besluit:
Het college besluit de ambtelijke toezegging over de aanpassing van de rotonde voordat de school opent van 25 november 2023 hierbij te bekrachtigen.
Tweede bestuursrapportage 2024
Het college informeert de raad via tussentijdse rapportages over de voortgang en realisatie van de Begroting 2024 en de meerjarenraming 2025-2027.
Besluit:
1. Het college besluit in te stemmen met het raadsvoorstel over de Tweede Bestuursrapportage 2024;
2. Het college besluit het raadsvoorstel ter vaststelling aan te bieden aan de raad.
Vaststellen Programma Economie
In mei 2023 heeft het college van Burgemeester en Wethouders ingestemd met een bestuursopdracht voor het opstellen van een Programma Economie. Het programma is een economische visie met een concrete uitvoeringsagenda voor een periode van vier jaar. Vanuit het programma werkt de gemeente samen met ondernemers aan een krachtige, innovatieve en duurzame economie.
In de periode van juni 2023 tot en met juni 2024 zijn de processtappen uit de bestuursopdracht doorlopen om te komen tot een concept Programma Economie. Het resultaat is besproken met het college van B en W en met ondernemers. In augustus 2024 heeft het college van B en W het programma als ontwerp vastgesteld en ter inzage gelegd. Er zijn géén zienswijzen ingediend. Daarmee heeft het programma de planprocedure doorlopen. Voorliggend collegevoorstel betreft het ongewijzigd vaststellen van het programma. Door het vaststellen van het Programma Economie wordt de besluitvormingsprocedure afgerond. Het Programma Economie wordt gepubliceerd op de website van de gemeente en als omgevingsdocument via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De gemeente gaat aan de slag met de acties uit de uitvoeringsagenda.
Besluit:
1. Het college besluit het Programma Economie vast te stellen.
2. Het college besluit het Programma Economie te publiceren op de website en via DSO.
3. Het college besluit de raadsinformatiebrief vast te stellen.
4. Het college besluit de visie op Recreatie & Toerisme uit 2013 te laten vervallen.
Volgende stap gemeenschappelijke regeling Regio Rivierenland
De afgelopen weken is in alle 8 de gemeenteraden input opgehaald in het kader van de volgende stap van de GR Regio Rivierenland. Naast het ophalen van deze input is Regio Rivierenland zich aan het voorbereiden op de volgende stappen in het proces waaronder besluitvorming in het Algemeen Bestuur van december rondom stukken die worden doorgeleid naar gemeenteraden en besluitvorming in de diverse gemeenteraden. Om deze voorbereidingen goed te laten verlopen worden de stukken nu met de colleges gedeeld om voorafgaand aan de collegedag van 22 november 2024 te bespreken. Het doel is om te inventariseren waarover overeenstemming bestaat en waar nog eventuele verschillen zitten. In de stukken zijn de rode draden uit de gesprekken met de gemeenteraden opgenomen. Daarnaast wordt expliciet stilgestaan bij de 4 eerder door het Algemeen Bestuur genoemde taken, net als wat extra projecten en de governancevoorstellen, inclusief de opgehaalde input tijdens de collegedag op 28 juni jl. Het college besluit input te geven aan Regio Rivierenland op een aantal ambtelijke adviezen van Regio Rivierenland.
Besluit:
1. Het college besluit input te geven aan Regio Rivierenland op de ambtelijke adviezen:
a. Instemmen met:
i. Ruimte voor te dragen als structurele opgave/taak voor Regio Rivierenland in de besluitvorming over de takendiscussie. De uitkomst van de besluitvorming takendiscussie bestendigen middels een startnotitie ‘Ruimte’ richting de raden.
ii. De opgave ‘regionale kansenagenda incl. RIA’ te beleggen bij GR Regio Rivierenland. De beperkte benodigde maar structurele ondersteuning – in ieder geval de procesmanager Gebiedsagenda/kansenagenda en eventueel projectondersteuner- voor gemeenten zo veel mogelijk kostenneutraal te faciliteren. Daarvoor de opdracht te verlenen om te onderzoeken in hoeverre:
1. de drie Economische speerpunten en het Regionaal Stimuleringsfonds volgens de nieuwe GR-tekst om te zetten in een PFO ipv drie speerpuntberaden en een Integraal Speerpuntberaad.
2. deze opgave ‘Economie’ (met wel mogelijk drie accenten) te laten bemensen door 2 ipv 3 programmamanagers.
3. dit verwerkt kan worden in een nieuw Regionaal Economisch Ambitiedocument voor de periode vanaf 2026.
iii. Voorbereiden van afbouw van het inkoopbureau bij Regio Rivierenland.
iv. Sociale Recherche middels Contractgestuurde Dienstverlening vooralsnog bij de GR te behouden
v. Het monitoren van het dossier luchtruimherziening en inspelen op de lobby indien nodig ongewijzigd te laten onderbrengen binnen de portefeuille public affairs en lobby en voor wat betreft de inhoud aan te blijven haken bij provincie Gelderland, ofwel externe expertise in te zetten bij bijvoorbeeld conflicterende belangen.
vi. De PFO’s te laten voorzitten door een AB-lid.
vii. Voor elk PFO een opdrachtbeschrijving te gaan opstellen waarin in ieder geval doelen, resultaten en planning zijn opgenomen.
viii. Burgemeesters af te vaardigen in het Algemeen Bestuur.
ix. Een pilot te starten voor een strategische board vanuit begeleidingsgroep gebiedsagenda.
x. PFO’s inrichten voor alle contractgestuurde diensten.
xi. Verkennen hoe Regio Rivierenland op het onderwerp Water de samenwerking met lokaaloverstijgende opgaven kan versterken.
b. Niet instemmen met:
i. Het PFO Arbeidsmigranten als taak door één van de gemeenten te laten oppakken, namens een aantal anderen.
ii. Uitstroompunt beschermd wonen niet langer bij Regio Rivierenland te beleggen, maar bij een van de gemeenten.
iii. Voor alle opgaven een opgavetafel in te richten en deze te laten faciliteren via de GR Regio Rivierenland. Naast een breed overleg met partners zal ook een PFO blijven bestaand voor wat betreft de gemeentelijke standpuntbepaling.