Interview met Laurys Bennink

Iris Lemmens werkt een aantal maanden als adviseur van de raad Neder-Betuwe. Zij interviewde de raadsleden om te vernemen hoe ze het raadswerk ervaren en ze ook beter te leren kennen. Laurys Bennink (VVD) uit Echteld is deze week aan de beurt. 

Hoe ben je bij het idee gekomen om de raad in te gaan?

Eigenlijk door een leraar op het voortgezet onderwijs. Die zij altijd dat iedereen lid moest worden van een politieke partij omdat politieke partijen mensen nodig hebben. Dat heb ik natuurlijk niet gelijk gedaan, want zo’n brave leerling was ik niet. Maar dat heeft me wel aan het denken gezet. Toen ik integrale veiligheid ging studeren en me veel bezighield met veiligheid, leek de VVD me de meest logische optie. Toen ben ik lid geworden en al vrij snel werd ik gebeld of ik wilde aansluiten bij een fractievergadering. Dat heb ik gedaan en toen ben ik burgerraadslid geworden. Een jaar later waren de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en stond ik op plek 4. Uiteindelijk ben ik toen niet in de raad gekomen, maar wel actief gebleven als burgerraadslid. In 2022 ben ik wel in de raad gekomen.

Met één zetel sta je er tijdens de raadsvergadering wel alleen voor. Hoe beleef je dat?

Soms wel pittig. Ik houd van debatteren, maar met één zetel heb je niet veel doorzettingskracht. Aan Niels (burgerraadslid VVD) heb ik wel veel steun, maar alleen is gewoon wel alleen. We hebben op 19 stemmen onze tweede zetel verloren tijdens de vorige verkiezingen. Dat is wel heel zuur. Het was ook in de tijd van corona; toen bleven veel mensen thuis en zijn er dus ook veel stemmen verloren gegaan. Maar daar kun je niets aan doen. Wel kan ik heel goed samenwerken met de SGP; afspraak is afspraak. Ook met de andere partijen zitten we vaak op één lijn. Dat zie je ook aan ons stemgedrag tijdens de raadsvergadering. Soms mag het van mij wel wat meer debat zijn zodat ook onze verschillen duidelijk zijn voor de inwoners.

Zijn er naast veiligheid nog andere thema’s die jij belangrijk vindt?

Onrecht houdt mij erg bezig, en de mensen die geen stem hebben. Ik heb hiervoor in de Tweede Kamer gewerkt en toen hield ik me bezig met jeugdcriminaliteit, jeugdzorg en mensenhandel. Mensenhandel vind ik eigenlijk het allerergste wat er is. Die term klinkt altijd heel ver weg, maar mensenhandel is ook het ronselen van jongeren om criminele klusjes te doen en het halen van vrouwen uit Bulgarije om hier onvrijwillig prostitutiewerk te doen. Dit speelt natuurlijk vooral landelijk, maar ook binnen de gemeente heb je hier invloed op. Denk aan de situatie rondom arbeidsmigranten. Ze worden massaal hierheen gehaald, maar worden ze wel fatsoenlijk behandeld en kunnen we ze hier wel huisvesten?

Wat doe je naast je raadswerk?

Ik werk bij de gemeente Tiel en daar ben ik bestuursadviseur van de burgemeester. Daar houd ik me vooral bezig met kabinetszaken; ik bereid bijvoorbeeld zijn gesprekken voor. Dat doe ik full time naast het raadswerk, maar ik vind het goed te combineren. Het scheelt ook dat ik weinig reistijd heb. Maar alle stukken lezen lukt sowieso niet; daarin moet ik keuzes maken.

Heb je ook ambities voor de landelijke politiek?

Nee, ik wil ooit burgemeester worden. Dat is het einddoel. Ik hoop in de volgende periode wethouder te worden, maar dat moet je natuurlijk gegund worden. De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid dus dat vind ik heel erg leuk. En een burgemeester heeft ook iets statigs, dat spreekt mij ook wel aan. Ik kijk nu veel met Frank (burgemeester Tiel) mee en ik ga bij andere burgemeesters op bezoek om daarvan te leren. Dus ik ben daar wel mee bezig. Burgemeester worden in Neder-Betuwe is vrijwel onmogelijk nadat je daar wethouder bent geweest, dus het wordt dan wel een andere gemeente. Vaak start je bij een kleinere gemeente en kan je je eventueel opwerken. Maar zo ver heb ik het nog niet uitgedacht. Nu zit ik in Tiel nog heel goed op mijn plek en loop ik als het ware stage voor mijn uiteindelijke droombaan.