Interview met Louis van der Stuijft

Iris Lemmens werkt een aantal maanden als adviseur van de raad Neder-Betuwe. Zij interviewde de raadsleden om te vernemen hoe ze het raadswerk ervaren en ze ook beter te leren kennen. Louis van der Stuijft (GB) uit Opheusden is deze week aan de beurt.

Als raadslid komt er heel veel op je af. Is het niet lastig om prioriteiten te stellen?

Naarmate de tijd vordert, wordt het makkelijker. Het scheelt dat we allemaal ervaren zijn. Uit een tweede termijn haal je meer dan uit een eerste termijn; dan kan je beter op zaken inspelen. Het eerste jaar gaat er veel langs je heen. Wel is er voor nieuwe raadsleden een inwerktraject. Dan komt iedere pijler uitleggen wat ze doen en wie de aanspreekpunten zijn. Je krijgt dan een soort cursus. Ik ben toen zelf bij elke bijeenkomst geweest en dat is me goed bevallen. Op een gegeven moment weet je wat echt belangrijk is en wat bijzaken zijn. Soms krijg je stukken van een paar honderd pagina’s en dan kan je het eigenlijk alleen maar op hoofdlijnen lezen. Naast drie raadsleden zijn we nog met drie burgerraadsleden. Als we het werk verdelen, is het prima te doen.

Hoe ben je bij het idee gekomen om raadslid te worden?

Via Jan Woldberg (PvdA-raadslid). Hij vroeg of ik eens bij een raadsvergadering wilde komen kijken. Ik dacht dat dat niets voor mij zou zijn. Toen ben ik toch een paar keer gaan kijken en er zo ingerold als burgerraadslid van de PvdA. Dit heb ik twee jaar gedaan en toen ben ik op de kieslijst gekomen en ben ik in de raad gekomen. Uiteindelijk is het helaas spaak gelopen bij de PvdA, maar daar heb ik wel veel van geleerd. Vervolgens heb ik me aangesloten bij Gemeentebelangen.

Wat zijn de thema’s die jij vooral belangrijk vindt?

Ik ben nu raadsrapporteur voor Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland. Dat gaat over glasvezelaanleg; dat sluit goed aan bij mijn baan als glasvezelspecialist bij KPN. Daarnaast ben ik vanuit Gemeentebelangen woordvoerder voor de Avri, veiligheid en energietransitie. Bestemmingsplannen lees ik wel door, maar we hebben experts die daar meer kennis van hebben en de omgeving beter kennen. Daarnaast vind ik huisvesting erg belangrijk. Maar zulke grote thema’s als huisvesting zie je bij elke partij wel terugkomen. Wij zijn daarin niet anders.

Zijn er punten waarop jullie echt verschillen van de andere partijen?

Niet significant. Iedereen wil bouwen, iets doen voor de energietransitie (binnen bepaalde normen), enzovoort. Hele verhitte discussies en debatten zie je hier maar zelden. Als je dat vergelijkt me andere gemeenten, is dit wel opvallend. Als hier gestemd wordt over een voorstel of motie, wordt er vaak maar door twee of drie personen tegen gestemd. Soms denk ik weleens: als je het altijd met elkaar eens bent, hoef je eigenlijk ook geen verschillende partijen te hebben. Maar er gaat wel een heel proces vooraf aan een besluitvormende raadsvergadering. Er worden gesprekken gevoerd en zaken afgestemd. Maar de verschillen tussen de partijen zitten hem meer in de details dan in grote lijnen.

Hoe haal jij op wat er leeft binnen de gemeente?

Door binnen het verenigingsleven actief te zijn. Ik ga binnenkort opnieuw aan de slag bij de voetbalvereniging als teammanager van een team jongens tussen de 15 en 17 jaar. Daar spreek ik ook mensen over wat er gaande is. Dat is een goede graadmeter. Daarnaast ben ik voorzitter van de Veteranen Vereniging Neder-Betuwe. Deze vereniging is sociaal en maatschappelijk betrokken, dus dan hoor je ook wat er speelt binnen onze gemeente.

Zo te horen heb je het druk genoeg met alles.

Ja. Het is vooral belangrijk om de juiste werk-privé-balans te vinden. Het scheelt dat ik niet elke dag naar kantoor hoef. Dat maakt dat ik er veel andere dingen naast kan doen. Een tijdje geleden ben ik gevraagd om weer een leidinggevende functie te vervullen, maar dit heb ik afgewezen. Als je mensen onder je hebt, heb je een stuk minder vrijheid en kan ik niet blijven doen wat ik nu allemaal doe. Dat is een kwestie van keuzes maken. Als raadslid kom je ook overal; je wordt voor heel veel verschillende dingen uitgenodigd. Je komt op plekken waar je normaal niet komt en ontmoet mensen die je normaal niet zou ontmoeten. Het leukste van het raadslidmaatschap is de interactie met andere mensen en partijen.