Interview met Rob Scheurwater
Iris Lemmens werkt een aantal maanden als adviseur van de raad Neder-Betuwe. Zij interviewde de raadsleden om te vernemen hoe ze het raadswerk ervaren en ze ook beter te leren kennen. Rob Scheurwater (SGP) uit Opheusden is deze week aan de beurt.
Je bent relatief jong vergeleken met de andere raadsleden. Hoe beleef je dat?
Ik ben inderdaad één van de jongeren in de raad. Maar daar ondervind ik geen hinder van. De gemiddelde leeftijd in onze fractie is sowieso niet heel hoog. Ik heb ook niet het idee dat ik achterloop qua kennis of ervaring.
Merkte je dat het tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen lastig was om jongere mensen te bereiken of zit daar wel interesse?
De jongere doelgroep bereiken is lastig. We hebben wel een plaatselijke jongerenclub binnen de SGP die best actief is. Maar in campagnetijd merk je dat het niet meevalt om in contact te komen met de jonge doelgroep. Vaak omdat ze denken ‘boeit mij het’ of omdat sommige dingen vrij abstract zijn. Je probeert het wel concreet te maken, maar dit levert niet altijd iets op. Wat wel leuk is, is dat we een programma aanbieden aan scholen. Leerlingen uit groep 7/8 komen dan een ochtend langs in de raadzaal. Het valt me altijd mee dat ze dan heel geboeid zitten te luisteren en actief meedoen. Maar ik ben bang dat ze die interesse verliezen ze als ze ouder worden.
Zijn het soms dingen waar je wel iets mee kan?
Jawel al is het maar omdat je weet waar je zijn moet in de gemeentelijke organisatie en soms helpt het als je in de wandelgangen ergens aandacht voor vraagt. Daarnaast kun je mensen aangeven waar ze terecht kunnen en is dat al helpend. Ik probeer dan wel verwachtingen te managen, zodat ze niet denken dat hun probleem per direct is opgelost. Ik vind het wel mooi dat mensen je weten te vinden. Je kunt het wellicht niet meteen oplossen, maar het is wel mooi dat er mensen naar je toekomen en hun zorgen delen. Het is als raadslid belangrijk zulke signalen te krijgen en te weten wat er speelt.
Zoek je dat contact met inwoners ook op andere manieren op? Hoe zorg je dat je op de hoogte blijft van wat er leeft?
Dat is soms wat lastig, maar je woont natuurlijk gewoon in een straat in een buurt. De buurt-app is ook een handige bron. Als fractie hebben we contact met vertegenwoordigers van stichtingen, verenigingen en kerkenraden. Als je hen spreekt, vraag je ook waar zij tegenaan lopen.
Je zit nu twee jaar in de raad. Welke dingen springen eruit? Wat vond je leuk om te doen?
In de periode hiervoor is de Nota Sociaal Domein opgesteld en nu is de ambtelijke organisatie bezig met de uitvoering. Dat vind ik een heel boeiend proces: hoe ga je die mooie ideeën uitvoeren en zorg je dat het effectief beleid wordt? De uitbreiding van het schoolmaatschappelijk werk is een mooie ontwikkeling van de laatste jaren. Dit houdt in dat kinderen laagdrempelig bij een schoolmaatschappelijk werker terecht kunnen als dat nodig lijkt. Zo kunnen kinderen vroegtijdig geholpen worden voordat bepaalde problemen te groot worden. Het lijkt tot nu toe dat het een positief effect heeft.
Nu bestaat de raad uit 19 raadsleden. Maar stel: de raad zou bestaan uit 19 keer jij, is er dan één initiatief of project dat jij er direct doorheen zou loodsen?
De fractie is opgedeeld in twee groepen: de fysieke kant en de sociale kant. Ik zit in de sociale groep, dus daar ligt mijn focus en aandacht. Wat je wil is dat de mensen die het echt nodig hebben, een handje geholpen worden. Dat is wat ik graag wil bereiken. Het is een heel complex vraagstuk, alleen al om die doelgroep te bereiken. Daar zou ik misschien meer op inzetten. Er zijn altijd mensen die tussen wal en schip vallen. Dat gebeurt niet bewust, maar het gebeurt wel. Hoe je die mensen op een goede manier helpt, is een zoektocht. En dan vind ik het mooi om mee te denken. Dat past ook wel bij onze christelijke waarden: dat je je naasten helpt. Via het raadslidmaatschap kan ik die woorden ook omzetten in daden.