Nadeelcompensatie is een regeling voor schadevergoeding voor rechtmatig overheidsoptreden, bijvoorbeeld door werkzaamheden of besluiten van de gemeente. Het gaat om schade die uitstijgt boven het normaal maatschappelijk risico en een burger of bedrijf onevenredig zwaar treft in vergelijking tot andere burgers of bedrijven. Dit soort schade hoeft u als burger of bedrijf vaak niet geheel zelf te dragen, maar moet de overheid gedeeltelijk vergoeden. Deze vergoeding heet nadeelcompensatie.
Er zijn twee vormen van nadeelcompensatie:
- Nadeelcompensatie is aan de orde bij schade als gevolg van bepaalde werkzaamheden, zoals het openbreken van straten, rioolvervanging, onderhoud aan wegen of het afsluiten van wegen, bruggen of waterwegen. Hierdoor kunt u als ondernemer tijdelijk inkomensverlies lijden, bijvoorbeeld door een winkel die tijdelijk ontoegankelijk wordt. U kunt dan de gemeente om een vergoeding van de schade vragen als deze uitstijgt boven het normale maatschappelijke risico.
- Nadeelcompensatie kan ook spelen bij besluiten over de fysieke leefomgeving zoals het wijzigen van een omgevingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning. Het betreft dan nadeelcompensatie als gevolg van een besluit of maatregel die op de Omgevingswet is gebaseerd. Een paar voorbeelden van schade uit de omgevingswet zijn: het vrije uitzicht van uw huis verandert door de bouw van een nieuwbouwwijk, naast uw huis komt een kinderdagverblijf of uw bedrijf is slechter bereikbaar door de aanleg van een nieuwe weg.
Let op!: indien de schade nog te maken heeft met een besluit op basis van de Wet ruimtelijke ordening of de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (bijvoorbeeld: bestemmingsplanherziening, wijzigingsplan, afwijkingsbesluit of ontheffing), is er sprake van een aanvraag om tegemoetkoming in planschade. De aanvraag kan nog worden gedaan tot 5 jaar nadat het betreffende besluit onherroepelijk is geworden.