3 juli inloopbijeenkomst over drijvend zonnepark Gouveneurspolder bij Ochten

Op woensdagavond 3 juli organiseert Solinoor uit IJzendoorn een tweede inloopavond over de plannen voor een drijvend zonne-eiland op de plas in de Gouverneurspolder in Ochten. Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen tussen 18.00 en 20.00 uur binnenlopen in het Fruitpark Hotel voor meer informatie over de plannen.

Een kaart met daarop aangegeven wat de plannen voor het gebied zijn.

Het zonne-eiland is onderdeel van het plan Gouverneurspolder. Dat is een landschapsontwikkeling om meer ruimte te geven aan de Waal, aan de omliggende riviernatuur en aan recreatiemogelijkheden. Om aan de groeiende vraag naar lokaal opgewekte duurzame energie te voldoen, zijn er plannen ontwikkeld voor een drijvend zonne-eiland op de plas. Hierdoor worden natuur- en landbouwgronden ontzien.

Inloopavond op 3 juli

Initiatiefnemer Solinoor wil inwoners goed informeren over dit plan in de Gouverneurspolder en licht de plannen toe tijdens de inloopavond. Bezoekers kunnen visualisaties en 3D-impressies bekijken van het zonne-eiland.

Meerwaarde voor omgeving en natuur

In 2023 heeft Solinoor uitgebreid overleg gevoerd met omwonenden en gebruikers van het gebied. Hierbij zijn verschillende wensen opgehaald om de polder aantrekkelijker te maken. Voorstellen zoals extra natuur, een strandje aan de Ochtense zijde, een bankje langs het klompenpad, een losloopveld voor honden en voldoende ruimte voor viswedstrijden zijn in de plannen opgenomen. Deze plannen worden ook tijdens de inloopavond toegelicht. 

Energie voor lokale gebruikers

In Nederland hebben we te maken met netcongestie. Dit betekent dat ons energienet vol zit. De energie die met dit zonne-eiland wordt opgewekt, gaat daarom niet naar het elektriciteitsnet. De energiekabel gaat direct naar lokale gebruikers. Ook hierover wordt meer verteld tijdens de inloopavond.

Meer informatie over duurzaamheid in Neder-Betuwe vindt u op samendetoekomst.nl