Het komt goed uit: deze week is het mijn beurt een column te schrijven, net nu we in de lokale politiek een 100-jarige hebben: kiesvereniging SGP Opheusden. In verschillende hoedanigheden vertegenwoordig(de) ik deze partij. Eerst 25 jaar als gemeenteraadslid (13 jaar in toenmalig Kesteren en 12 jaar in het Neder-Betuwe van nu) en sinds 2018 als wethouder in het dagelijks bestuur. De SGP laat zich leiden door het onveranderlijke Woord van God, dat de leidraad is in haar politieke denken in een veranderende wereld.
In deze column wil ik het niet hebben over de inhoud van het beleid, maar vooral over de wijze waarop wij in de gemeentepolitiek met elkaar omgaan. Kort na de oprichting van de plaatselijke kiesvereniging in het dorp Opheusden kwam de SGP in de gemeenteraad. En vanaf dat moment is zij permanent vertegenwoordigd. Al die jaren heeft de partij samen met de andere partijen in de gemeenteraad de belangen van onze inwoners behartigd. Ieder vanuit zijn eigen achtergrond. En uiteraard, soms met pittige gesprekken. Maar op de persoon spelen is er gelukkig nooit bij. Het gaat over de inhoud. Elders in het land gaat het er soms hard aan toe en is het wederzijds respect soms ver te zoeken maar gelukkig niet in Neder-Betuwe.
Onze gemeente onderscheidt zich ook door de stabiliteit van het bestuur. Het huidige college van burgemeester en wethouders was het enige college in de provincie Gelderland dat na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 met hetzelfde team verder ging. Dit betekent dat het college het vertrouwen van de inwoners heeft kunnen vasthouden. Dit betekent ook continuïteit voor de ambtelijke organisatie. Het college kan op deze manier de verbindende factor blijven.
Bovendien tonen gemeenteraad en college hun betrokkenheid bij regionale en provinciale vraagstukken. Continuïteit ook daar: we kennen het spel en de spelers. Bij de provincie of in de regio kunnen we onze invloed uitoefenen. Met elkaar. Vooral door naar elkaar te luisteren. Want we willen allemaal hetzelfde: het goede voor alle inwoners.
In de raad en het college zijn we dan ook vooral met elkaar in gesprek. Het is veel meer dan een discussie met partijen die elkaar van het eigen standpunt willen overtuigen. Het is ook meer dan een debat dat – met strikte regels - de argumenten van de ander op juistheid en geloofwaardigheid test - in een debat klopt iets pas als het tegen het meest kritische licht overeind blijft.
Wij gaan in gesprek! We respecteren elkaar en geven elkaar de ruimte. En het blijft bijzonder dat we vaak ‘ten einde (van de) raad’ een eensluidend standpunt innemen. Kortom, de gemeenteraad en het college van Neder-Betuwe gaan het gesprek met elkaar aan met als doel overeenstemming te bereiken. Vaak nemen we besluiten dan ook unaniem. Vaak, dus niet altijd; soms moeten we accepteren dat onze wegen zich scheiden. De unanieme besluiten zijn voor het college aangenaam; bij de uitvoering van zo’n besluit weten wij ons gesteund door de hele gemeenteraad.
Hopelijk kunnen we op deze manier samen ook in de onbekende toekomst die voor ons ligt een bijdrage leveren aan het welbevinden van onze inwoners. Zoals u merkt, de SGP is een vitale honderdjarige die met niet aflatende ijver – en in goed gesprek met alle collega’s en partijen – de belangen van alle inwoners van Neder-Betuwe graag blijft behartigen.
Nees van Wolfswinkel,
Wethouder Neder-Betuwe