Bestemmingsplannen en zienswijzen: of ga het gesprek aan

Column wethouder Nees van Wolfswinkel

Portret wethouder Nees van Wolfswinkel

We hebben grote zorgen over de woningbouw in ons land. Terwijl de luide roep klinkt meer huizen te bouwen stagneert juist de woningbouw. We halen de laatste jaren niet het aantal dat vooraf op het programma stond. We hebben te maken met invloeden van buitenaf: denk aan het stikstofvraagstuk, de hoge bouwkosten, de gestegen rente en de alarmerende berichten de laatste maanden over netcongestie oftewel file op het elektriciteitsnetwerk.

Ondanks deze dreigingen gaan we als gemeente Neder-Betuwe door met onze plannen. Immers, de vraag naar woningen is ook in onze gemeente groot. Onze gemeenteraad begrijpt dat ook. We zijn als college blij dat men zich steeds in grote meerderheid achter de plannen van het college schaart. Blij zijn we ook dat verschillende grote woningbouwplannen die vorig jaar vastgesteld werden inmiddels onherroepelijk zijn. We kunnen in principe aan de slag.

Een vraag die ik vorige week kreeg was: ‘Vind je het niet lastig als er soms zoveel zienswijzen ingediend worden tegen een bepaald plan?’ Mijn antwoord? Eerlijk gezegd heb ik natuurlijk liever dat bepaalde plannen zonder veel oponthoud de eindstreep halen. Het kost zowel bestuurlijk als ambtelijk namelijk veel tijd om al die zienswijzen te beantwoorden. Aan de andere kant is het uw recht als burger om zienswijzen in te dienen. En ingediende zienswijzen kunnen soms tot andere inzichten leiden. Plannen worden hierdoor vaak alleen maar beter. 

Wist u trouwens dat een zienswijze wezenlijk iets anders is dan een bezwaar?
Wie een zienswijze indient hoeft niet per se tegen het plan te zijn dat voorligt. De discussie gaat meestal over randvoorwaarden. Het is de taak van ons als overheid deze randvoorwaarden zo duidelijk mogelijk naar voren te laten komen. We organiseren informatieavonden. We vragen de initiatiefnemers een participatieplan voor te leggen en een verslag van wat is gedaan.

Bij deze een oproep van mijn kant: als u vragen heeft over bepaalde bestemmingsplannen, regel dan een gesprek met mij of een van onze ambtenaren. We hebben er samen belang bij dat het leefgenot in uw en onze omgeving niet achteruitgaat.

Laten we bovendien ons realiseren dat veel van onze jongeren en ouderen, maar ook andere doelgroepen graag een eigen plekje hebben waar men zich thuis voelt.

Nees van Wolfswinkel
Wethouder Volkshuisvesting