Burgemeester en wethouders op bezoek bij unieke ladderfabriek Van Eldik in Ochten

Bedrijfsbezoek Van Eldik

Burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe gingen deze week voor hun maandelijkse werkbezoek naar Van Eldik Ladders in Ochten. Een uniek bedrijf, want het is de enige houten ladderfabriek die Nederland nog rijk is. Dirk van Eldik leidt als vierde generatie het bijzondere familiebedrijf dat officieel sinds 1891 bestaat.

Tijdens het bezoek kreeg het college een rondleiding en uitleg over het ambachtelijke productieproces. Dirk van Eldik maakt de houten ladders van pijnhout en essenhout samen met een medewerker. Om ze duurzaam te maken worden de ladders afgewerkt met lijnolie. Elke ladder bestaat uit twee verticale bomen en een aantal horizontale sporten die Van Eldik zorgvuldig en volgens de hoogste kwaliteitseisen helemaal zelf maakt.

Wagenmakerij

Het verhaal van Van Eldik Ladders begint meer dan een eeuw geleden, toen de overgrootvader van Dirk een wagenmakerij runde. Met de opkomst van de auto schakelde hij over naar de productie van ladders. Oorspronkelijk bedoeld om fruit van de hoogstambomen in de Betuwe te plukken. Met de introductie van laagstamfruitbomen verschoof de aandacht van het bedrijf naar ladders voor glazenwassers en schilders.

Toekomst

Hoewel door veranderende arbo-eisen schilders en glazenwassers steeds vaker voor steigers kiezen in plaats van ladders, blijft het bedrijf naar de toekomst kijken. Zo verkoopt Van Eldik tegenwoordig via een eigen webshop ook ladders aan particulieren. Daarnaast keurt het bedrijf ladders voor arbo-eisen. Dit is een belangrijk bedrijfsonderdeel.

Ambacht en innovatie

Het college was onder de indruk van Van Eldik Ladders. “Het is indrukwekkend om te zien hoe dit bedrijf al generaties lang ambacht en innovatie combineert,” zei burgemeester Jan Kottelenberg na afloop van het bezoek. “Dit soort familiebedrijven zijn van onschatbare waarde voor onze gemeente.”

Met zijn rijke geschiedenis en unieke positie in Nederland blijft Van Eldik Ladders een bijzondere plek in de Neder-Betuwse gemeenschap innemen.