College op werkbezoek bij Dekker Groep

Het maandelijkse werkbezoek van het college ging deze keer naar het kantoor en de loodsen van Dekker Groep in IJzendoorn. Die staan buitendijks en aan de rand van het dorp.

Een groepsfoto van het werkbezoek

Dekker is producent van grondstoffen. Abraham Dekker richtte het bedrijf in 1918 op. Inmiddels is de vierde generatie Dekker actief. Met ongeveer 200 werknemers houdt het bedrijf zich bezig met gebiedsontwikkeling en het produceren, vervoeren en leveren van zand, grind en klei voor de (keramische) industrie en dijken.

Familiebedrijf

Op kantoor kreeg het gezelschap een presentatie van directeur Dolf van Atteveld. Hierin kwamen onder meer de ontstaansgeschiedenis en uitbouw van het bedrijf door de jaren heen aan bod. Dekker heeft eigen grindwinningen in Duitsland, Frankrijk, Belgie en Nederland. In die laatste twee landen heeft het bedrijf ook deelnemingen in betonfabrieken.
Er ontstaat steeds meer schaarste aan grindwinningsgebieden waardoor de materialen van steeds verder weg moeten komen. Dekker heeft in IJzendoorn een grondstoffendepot aangelegd om een grote voorraad achter de hand te houden in tijden van schaarste.

Daarnaast stond de directeur vooral stil bij de ontginningen en de betrokkenheid bij de omgeving. Tijdens en na de winning wil Dekker het gebied herinrichten. Er komen andere landschappelijke waarden voor terug waarbij veel natuur ontstaat en er ook ruimte komt voor recreatie. De afgravingen zijn straks een overloopgebied bij hoogwater. Hierdoor komt er meer ruimte voor de rivieren.

Duurzaam ondernemen

Sinds 2013 is Dekker begonnen met het verduurzamen van haar materieel. Diesel voor de motoren is grotendeels vervangen door het gebruik van groene elektriciteit. De schepen op het water krijgen stroom van drijvende elektriciteitskabels. De uitstoot van CO2 is al met ongeveer 80 procent afgenomen. Het bedrijf voelt zich verantwoordelijk voor haar omgeving en spant zich in de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Rondleiding ontginning Willemspolder

In gemeente Neder-Betuwe is Dekker een jaar geleden begonnen met de ontgronding van de Willemspolder. Een project dat vele jaren gaat duren.

Om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden, werden burgemeester en wethouders per boot naar de zandzuiger Emmy gevaren en kregen zij van de schipper uitleg over de methode en techniek van het opzuigen van de bodem.

Daarna bracht het gezelschap een bezoek aan de drijvende verwerkingsinstallatie met de naam Yvonne. In deze fabriek op het water vindt de scheiding van zand en grind plaats in allerlei maatvoeringen.