Een mooi dorpshart belangrijk voor de inwoners

Column wethouder Nees van Wolfswinkel

Kopen van appels op de markt

Onze gemeente telt vier grote dorpen en twee kleinere. Vroeger zag je in elk dorp of gehucht op z’n minst wel één kruidenier, zoals we dat toen noemden. De inwoners waren daardoor in de gelegenheid hun dagelijkse boodschappen in het eigen dorp te kopen. Ik herinner me nog goed, toen ik in 1980 in Opheusden ging wonen, dat er alleen in dat dorp vijf kruideniers te vinden waren. Maar de tijden zijn veranderd. Kruideniers bestaan niet meer.

Tegenwoordig spreken we over supermarkten die doorgaans behoren tot grote supermarktketens. Gelukkig zijn die er in alle grote dorpen en in sommige dorpen zelfs twee, waarvan één zich vooral presenteert als full service supermarkt. Daarnaast kwam in de laatste jaren ook in opmars het bestellen van boodschappen via internet en dan thuis laten bezorgen. Persoonlijk betreur ik dat. Immers, het gaat vaak ten koste van de lokale middenstand. Bovendien gaat het ook ten koste van de sociale contacten die vooral oudere mensen hebben als men de dagelijkse boodschappen niet meer in de winkel haalt. Veel ontwikkelingen, u kent ze natuurlijk net zo goed. Bij dit alles proberen wij als overheid onze faciliterende rol zo optimaal mogelijk op te pakken. Dit kost veel overleg waarbij we soms drie stappen vooruitzetten en dan twee terug.

Wat dit laatste betreft hebben we laatste jaren veel tijd gestoken in het centrumplan Ochten. Ik was blij dat de gemeenteraad op 26 september 2024 unaniem het plan goedkeurde. Een nieuwe supermarkt, een nieuw dorpshuis en een mooi aangelegd plein. Hopelijk tot tevredenheid van iedereen. Als alles goed gaat en er geen procedure bij de Raad van State volgt op het plan dat ter inzage ligt, dan kunnen we nog dit jaar met de uitvoering van de plannen van start gaan.

Dank aan de gemeenteraad, maar ook dank aan degenen die een zienswijze indienden. Dit maakte het plan alleen maar beter. Dank ook aan de inwoners van Ochten en omgeving voor het geduld dat ze moesten opbrengen. Hopelijk wordt dat niet opnieuw op de proef gesteld.

Tegelijkertijd verliezen we de centra in de andere dorpen niet uit het oog. We moeten ons de komende tijd samen met de ondernemers en inwoners beraden op de kwaliteit van onze dorpscentrums. Niet alleen wat betreft winkelaanbod, maar ook wat betreft uitstraling. We komen hier zeker bij u op terug.

Nees van Wolfswinkel,
Wethouder