Samenwerking tussen gemeente en Avri in aanpak eikenprocessierups

Het seizoen van de eikenprocessierups is weer aangebroken. Vanwege de brandharen zorgt de eikenprocessierups in de late lente en zomermaanden soms voor overlast. Om de overlast te beperken, verzorgt Avri de bestrijding van de rups. Ziet u eikenprocessierupsen? Dan kunt u hiervan een melding doen in de Avri-app.

Twee jonge eikenprocessierupsen klimmen op een takje.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze maken opvallende nesten op de stam of onder dikkere takken. Dit doen ze alleen in eikenbomen. Ze leven van de bladeren. Soms lopen ze in processie door de boom op zoek naar voedsel, vandaar de naam. De volgroeide rups is grijs van kleur. Tussen half mei en half juni krijgen ze de kenmerkende brandharen.

Waarom moeten we de eikenprocessierups bestrijden?

De rupsen kunnen vanaf half mei voor overlast zorgen. De rups wordt een onopvallende nachtvlinder. De nesten en brandharen blijven achter. De brandharen blijven tot wel vijf jaar schadelijk. De bomen hebben er weinig last van. Maar voor mens of dier kan aanraking met de brandharen van de rups leiden tot (heftige) jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen of andere allergische reacties. Daarom willen gemeenten hinder zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Dit doen zij in samenwerking met Avri.

Wegzuigen van nesten

De brandharen kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Daarom inventariseren medewerkers van Avri vanaf begin mei of er nesten zijn, zodat die weggezogen kunnen worden. Dit gebeurd in één of twee ronden. Avri laat de rupsen en nesten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Het wordt sterk afgeraden de nesten zelf te verwijderen.

Natuurlijke vijanden

We blijven inzetten op bestrijding door natuurlijke vijanden. Dit gebeurt onder andere door het ophangen van nestkastjes voor vogels en het aanleggen van bloemrijke en insectenvriendelijke bermen.

Overlast melden?

  • Hebt u eikenbomen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in.
  • Raak de rupsen en nesten niet aan. Ook oude nesten bevatten nog brandharen.
  • Hebt u last van de brandharen? Raadpleeg dan uw huisarts.
  • Ziet u eikenprocessierupsen op gemeentelijke bomen? Dan kunt u dat melden via de Avri-app of bel naar 0345 – 58 53 53.  U kunt ook een melding doen via melding@avri.nl