Toezicht en handhaving

Een veilig en leefbare omgeving maken we samen. Daarom zijn er in Nederland regels en voorschriften opgesteld over wat wij wél en wat niet goed vinden. Politie, gemeente en omgevingsdienst letten op of inwoners, bedrijven en organisaties deze regels naleven. In Neder-Betuwe houden ook handhavers in de openbare ruimte en op andere publieke plekken in de gaten of iedereen zich aan de regels houdt.

Onze handhavers zijn toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Dit betekent dat ze controles uitvoeren als toezichthouder, maar ook bepaalde strafbare feiten mogen opsporen.

Samen zoeken naar oplossingen

Handhavers mogen onder bepaalde omstandigheden streng optreden. Hiervoor hebben zij bevoegdheden en middelen. Hun werkwijze is vaak minder streng. Als iemand zich niet aan de regels houdt, proberen de handhavers om er via een gesprek samen uit te komen. De handhavers zijn altijd aanspreekbaar. Om een gevaarlijke situatie door te geven als een verkeersbord weg is bijvoorbeeld, maar ook voor advies om te voorkomen dat er risico is voor mensen en de omgeving. Preventie is een belangrijke taak. Kortom: boa’s zijn in het belang van iedereen partner op het gebied van veiligheid, verkeer, gezondheid, milieu en samenleven. 

Waar letten de handhavers op?

In principe letten onze handhavers in hun rol als toezichthouder op alle regels en voorschriften in de openbare ruimte en op andere publieke plaatsen (zoals de horeca). Regels over de openbare orde, veiligheid, verkeer en milieu zijn bijvoorbeeld te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hieronder vallen zaken als de openingstijden van de horeca, parkeren in de openbare ruimte en de netheid en leefbaarheid in de buurt. Als boa mogen onze handhavers op bepaalde feiten ook een boete uitschrijven. Denk aan wildplassen, het niet opruimen van hondenpoep, vernieling, parkeerovertredingen, alcoholgebruik in de openbare ruimte, vuurwerk afsteken buiten de jaarwisseling om of sluipverkeer dat eenrichtingsverkeer negeert. 

Omdat handhavers veel buiten zijn en dagelijks de hele gemeente doorkruisen, zien zij dingen waar zij soms niet zelf iets mee kunnen doen. In dat geval zoeken zij contact met ketenpartners zoals politie, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Omgevingsdienst Rivierenland om die informatie te delen.

Binnenkort vindt u hier het meest recente jaarverslag van de boa’s met alle resultaten van 2024.

Waarvoor kunt u bij een handhaver terecht?

U kunt bij de handhavers terecht met al uw opmerkingen over de naleving van regels in de openbare ruimte of op andere publieke plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer u overlast ervaart, maar ook gewoon voor een vraag. Als de situatie nog loopt kunt u het beste bellen met 0900-8844. Dit is het nummer van de politie. De handhavers staan in verbinding met de meldkamer en kunnen, wanneer ze in dienst zijn, via die weg aangestuurd worden. Andere meldingen kunt u het beste via het meldingsformulier doen. We werken daarin samen met Avri. Uw melding komt in hun systeem te staan.

Heeft uw probleem niet te maken met het naleven van regels in de openbare ruimte of andere publieke plekken? Dan kunt u bij onze partners terecht:

  • Politie: gevaarlijke situaties op de weg (snelheidsovertredingen/aanrijdingen).
  • Avri: verzorgt groenonderhoud en afvalverwerking (inclusief controle op afvalscheiding).
  • Omgevingsdienst Rivierenland: overlast van bedrijven, risico’s voor het milieu en de gezondheid.

Bezwaar maken tegen een bekeuring?

Als u een bekeuring heeft gehad dan kunt u niet bij de gemeente Neder-Betuwe terecht voor bezwaar. Als de handhaver op straat de bekeuring afrondt dan staat deze in het systeem en wordt deze verzonden naar het CJIB. In de brief van het CJIB staat hoe u bezwaar kunt maken tegen de bekeuring.

Volg onze handhavers in Neder-Betuwe

Kijk ook eens op: