Deze biologische en milieuvriendelijke manier van zuiveren vraagt van de gebruiker van het systeem zorgvuldigheid in het lozingsgedrag. De lozing van vaste stoffen veroorzaakt verstoppingen en schade aan de IBA.
De belangrijkste boosdoeners zijn maandverband, inlegkruisjes, luierdoekjes, luiers en de plakstrips daarvan, textiel, tampons, watten(producten), condooms, etensresten, groente- en tuinafval, koffie- en theeprut, pleisters, verbandmiddelen, kattenbakkorrels, sla-olie, frituurolie, braadvet; plastic, etc.
Deze stoffen horen absoluut niet in de riolering, ze kunnen ook niet in een IBA door bacteriën afgebroken worden. Deze stoffen horen thuis in de afvalbak.
Olie(producten) en chemische stoffen
Het rioolwater wordt gezuiverd door een biologisch proces. De bacteriën die voor de afbraak zorgen kunnen geen chemische stoffen afbreken en kunnen door sommige stoffen afsterven. Het afsterven van de bacteriën betekent dat er niet alleen chemische stoffen in het open water geloosd worden, maar ook ongezuiverd afvalwater.
Chemische stoffen horen dus niet in het riool, maar moeten ingeleverd worden als chemisch afval. Denk hierbij aan: resten motor- en kruipolie, petrolium, peut, terpentine, thinner, ammoniak, chloor, vlekkenwater, lijm- en verfresten (ook op waterbasis), bestrijdingsmiddelen, medicijnen, fotochemicaliën, zinkhoudend afval, etc.