Gemeente Neder-Betuwe stelt een Programma Buitengebied op. Hierin maken we keuzes hoe we de ruimte in het buitengebied willen inrichten. Het zijn belangrijke keuzes die we met elkaar maken. Veel partijen zoeken naar ruimte in het buitengebied van Neder-Betuwe. Ons buitengebied lijkt in verhouding met de kernen erg groot, maar ook in het buitengebied is de ruimte beperkt.
Uitkomsten Programma Buitengebied bespreken
In 2023 hebben inwoners, agrariƫrs, ondernemers, beleidsadviseurs, raadsleden, maatschappelijke partners en andere overheden ook al met ons meegedacht over wat we willen in het buitengebied. Het Programma Buitengebied ligt er nu in concept. We bespreken dit nog een laatste keer met inwoners, ondernemers en agrariƫrs, voordat het programma ter inzage wordt gelegd en er een besluit wordt genomen door het college.
Praktische informatie bijeenkomst
Wanneer? 26 november 2024 van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Waar? Laanboomhuis, Bomenlaan1 in Opheusden
Aanmelden: Via email: buitengebied@nederbetuwe.nl
Laanboomteelt en fruitteelt zijn belangrijke sectoren
Het buitengebied is vooral bestemd voor de agrarische sector. In Neder-Betuwe is de laanboomteelt zeer belangrijk, deze sector wil graag uitbreiden. De gemeente wil in het buitengebied ruimte bieden voor uitbreiding en/of innovatie van de laanboomteelt. Maar de fruitteelt en de veeteeltsector zijn ook nog steeds belangrijk binnen onze gemeenschap.
Inwoners willen ruimte voor de natuur en recreatie
Inwoners vinden het buitengebied belangrijk, want een groene omgeving heeft een positief effect op de gezondheid. Mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving, dan in een stedelijke omgeving. Inwoners zijn graag in het buitengebied, of dat nu is voor rust en ontspanning of voor (sport)activiteiten.
Opwek duurzame energie vraagt ook ruimte
In 2050 moeten we alle energie, die we gebruiken, duurzaam opwekken. Dat gebeurt nu vooral met windturbines en zonneparken. Het landschap zal hierdoor in de toekomst veranderen. In de Regionale Energiestrategie (RES) zijn zoekgebieden voor wind- en zonneparken aangewezen langs de A15. Maar (agrarische) bedrijven en inwoners leveren zelf ook een bijdrage door zelf energie op te wekken met zonnepanelen op daken.
Klimaatverandering en biodiversiteit
Klimaatverandering brengt problemen met zich mee, door de opwarming sterven inheemse bomen, planten, diersoorten en insecten uit. Het wordt voor sommige soorten te heet, te droog of juist te nat. Door de uitstoot van te veel stikstof verslechteren de natuurgebieden nog verder. Inwoners willen ook graag openheid in het landschap. Voor een mooi groen buitengebied moeten we de natuur en het landschap ook beschermen.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie op: https://projecten.nederbetuwe.nl/buitengebied