Ik heb het gelijk in mijn agenda gezet bij 5 november: Bijzonder transport. Een enorme transformator komt dan in alle vroegte aan in veerhaven Ochten om daarna zijn reis te vervolgen naar Dodewaard. Met z’n gewicht en omvang is mammoetvervoer nodig en de tocht vanaf het water tot aan het hoogspanningsstation duurt twee dagen en een nacht.
Een belangrijk transport, niet alleen door zijn grootte, maar ook en vooral omdat dit apparaat stroom gaat leveren voor meer dan 135.000 huishoudens in onze regio. Eén van de maatregelen om de netcongestie – file op het stroomnet - tegen te gaan.
Elektriciteit is steeds kostbaarder. We werken in Nederland ernaartoe steeds minder fossiele brandstoffen te gebruiken en in plaats daarvan steeds meer duurzaam opgewekte energie. Door de sterk gestegen prijzen voor fossiele energie, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraine, is dit in een stroomversnelling geraakt. Een nare reden, maar wat betreft duurzaamheid goed omdat we zo de doelen voor 2050 halen: meer dan 95% fossielvrij. Maar het levert wel een uitdaging op: hoe transporteren we al die die duurzame energie als elektriciteit?
Voor het transport van elektriciteit over lange afstanden is TenneT verantwoordelijk. Zij doet dit met de kabels aan de bekende hoogspanningsmasten waarmee stroom van bijvoorbeeld energiecentrales naar alle regio’s van Nederland gaat. Een lange afstand legt die stroom af en om transportverlies te beperken, werken ze met een zeer hoge spanning. Voor de liefhebber: in het stuk onder deze column meer details.
Bij het hoogspanningsstation Dodewaard plaatst TenneT volgende week een nieuwe zogenoemde drie-fasentransformator die drie oude één-fasetransformatoren vervangt. En daar blijft het niet bij, want er komt minimaal nog één zo’n grote bij om aan de groeiende vraag van elektriciteit te kunnen blijven voldoen voor ongeveer 135.000 huishoudens.
Vandaar dus dit grote transport waarvoor wij als inwoners – ik denk met plezier – even ruimbaan maken. Zelfs snelweg A15 is even afgesloten en de middengeleiders zijn even weg in de nacht van 5 op 6 november. Kortom: een bijzonder transport dat goed is voor onze gemeente en de regio. Bovendien spectaculair; ik wil het voor geen goud missen!
Stefan van Someren
Wethouder Energietransitie en verkeer
De transformator voor hoogspanningsstation Dodewaard
De drie-fasentransformator brengt 380.000 Volt terug naar 150.000 Volt voor de middellange afstand binnen de regio. Bijvoorbeeld naar het onderstation Tiel dat die 150.000 Volt transformeert naar 20.000 Volt. Vanaf daar gaat de elektriciteit via ondergrondse kabels van Liander naar de honderden kleinere transformatorstations in de woonwijken en op bedrijventerreinen. Via kabels naar elke woning en andere panden komt er uiteindelijk 230V uit het stopcontact beschikbaar voor onze apparaten.
De transformator die we op 5 en 6 november verwelkomen is ongeveer 8 meter hoog en weegt ongeveer 350 ton.
Mammoet, gespecialiseerd in vervoer van ‘groot’, verzorgt het transport via een schip dat aanmeert in de Veerhaven Ochten. Daarna gaat het met een speciale vrachtwagen en met een snelheid van 3 tot 5 km per uur over de weg richting Dodewaard. Door het gewicht kan geen gebruik worden van een viaduct over de snelweg. Daarom vindt oversteek plaats via de middenberm van de A15.
Meer informatie is te lezen op https://www.tennet.eu/nl/projecten/provincies/gelderland/hoogspanningsstation-dodewaard