Burgemeester en wethouders op werkbezoek bij dijkverversterkingsproject van GMB

Het college staat op de werkplaats bij GMB.

Het college van burgemeester en wethouders ging deze maand niet op werkbezoek bij een bedrijf, maar bij een project. Op uitnodiging van GMB uit Opheusden is het project van de dijkversterking tussen Gorinchem en Waardenburg bezocht. Het gezelschap kreeg hier uitleg over de complexiteit van een dijkversterking en een voorproefje van de aanstaande dijkversterking die de komende jaren in onze gemeente gaat plaatsvinden.  

Bij de ontvangst in de directiekeet in Haaften werd het college welkom geheten door algemeen directeur Gerrit-Jan van de Pol van GMB. Verder waren een vertegenwoordiger van Waterschap Rivierenland en projectleiders van GMB aanwezig. Daarnaast was de projectorganisatie vertegenwoordigd. GMB voert dit grote infrastructurele werk namelijk samen met hun partners bouwbedrijf Heijmans en Royal HaskoningDHV uit.  

GMB al 60 jaar historie 

Gerrit-Jan van de Pol gaf een presentatie over de ontstaansgeschiedenis en vertelde hoe GMB uitgegroeid is tot een bedrijf met ongeveer 600 medewerkers. Vorig jaar vierde het bedrijf haar 60-jarig bestaan. Van een loonbedrijf ontwikkelde het zich tot een aannemingsbedrijf in grond- en waterwerken. 

Zes clusters 

Vanuit het hoofdkantoor in Opheusden zijn er zes clusters die zeer verschillende activiteiten uitvoeren. Deze dag was het college te gast bij het cluster GMB Waterveiligheid en Constructies. GMB heeft het voornemen om In Dodewaard een nieuw hoofdkantoor en nieuwe werf te bouwen. Het kantoorgedeelte gaat helemaal uit houtbouw bestaan, een nog zeer weinig toegepaste duurzame bouwmethodiek. 

Hoogwaterbeschermingsprogramma  

Er is gestart met de dijken die de grootste achterstand tot deze norm hebben. Behalve het verhogen en versterken van de dijken wordt er ook nagedacht over het wellicht in de toekomst onder laten lopen van polders. Je kunt namelijk niet alleen blijven verhogen en ook de kosten zijn zeer hoog, zo bleek uit de presentatie van het waterschap. 

Voordat een project van start gaat, zit er heel veel tijd en afstemming in de voorbereiding. Het is een enorm complex project waar veel bedrijven bij zijn betrokken. Samenwerking is essentieel. 

Dijkverzwaring 

Op de terugweg gaf de projectleider van Waterschap Rivierenland op verschillende locaties langs de Waal uitleg over de aanstaande dijkversterking in onze gemeente. In 2025 wordt gestart met de versterking van ruim 20 kilometer Waalbandijk, van Echteld tot voorbij Dodewaard. Gedurende enkele jaren kan  dit overlast geven, maar na afronding van het project in 2030 zijn de inwoners nog beter beschermd.  

Het was zeer interessant om het project tussen Gorinchem en Waardenburg van dichtbij te kunnen bekijken en een voorproefje te krijgen van het dijkversterkingsproject in onze gemeente.