College in maand van de kersenoogst op bezoek bij Kleinfruitboerderij Van Maanen

Het college van burgmeester en wethouders staat samen met Gerwin en Jessica van Maanen tussen de fruitbomen in de kas.

Dat wij een gemeente zijn van laanboomtelers is overal bekend. Maar dat we ook verschillende ondernemers rijk zijn die verschillende soorten fruit telen weten misschien minder mensen. Omdat juli de maand is van de kersenoogst ging het college voor haar maandelijkse werkbezoek naar de Kleinfruitboerderij van Gerwin en Jessica van Maanen in Dodewaard. 

Hoe het begon 

Gerwin ging naar de middelbare landbouwschool met specialisatie veeteelt omdat hij heel graag koeienboer wilde worden. Hij had na zijn examen een aantal banen in de veeteelt, maar hij wilde wat anders. Gerwin kon een stuk land in Dodewaard pachten van zijn opa en oma en begon in 2002 met de teelt van rode bessen en frambozen. In die tijd nog een luxeproduct en vaak gebruikt als garnering bij gerechten. 

15 soorten kersenbomen 

In 2006 kwam er een stuk land bij en in 2009 werd een schuur gebouwd. Er kwamen steeds meer ondernemers die zich ook gingen bezighouden met de teelt van bessen en frambozen. De positie van Van Maanen veranderde hierdoor van grote naar middelgrote speler op de markt. 

Gerwin heeft zijn assortiment in 2020 uitgebreid met de teelt van kersen. Hij plantte 15 verschillende soorten kersenbomen. Iedere soort heeft een eigen smaak en oogsttijd. Hierdoor zijn er lange tijd kersen verkrijgbaar. 

Afhankelijk van het weer

“Omdat de teelt buiten plaatsvindt ben je als teler afhankelijk bent van het weer” vertelde Gerwin van Maanen. “Het blijft altijd spannend hoe het groeiseizoen verloopt en wat uiteindelijk de oogst en dus de opbrengst is. Behalve het weer maken ook insecten, ziektes en wet- en regelgeving fruit telen een uitdagende onderneming. De fruitteelt blijft ieder jaar weer voor verrassingen zorgen.” 

Aantasting van vruchten

Een andere uitdaging is het aangekondigde verbod op bestrijdingsmiddelen tegen bijvoorbeeld de Suzukifruitvlieg. Wandelend tussen het fruit door sprak Gerwin ook hierover met het college. Dit insect kan ervoor zorgen dat de kersenoogst mislukt. Alleen netten neerzetten rond de kersenbomen is niet voldoende om te voorkomen dat de Suzukifruitvlieg de vruchten aantast.   

Daarnaast is de ondernemer voor het oogsten afhankelijk van veel seizoenwerkers. Scholieren en veelal Oost-Europese tijdelijke medewerkers plukken het fruit van de Kleinfruitboerderij met grote zorg en op tijd. 

Rondleiding 

Gerwin gaf het college tijdens het werkbezoek een rondleiding over de velden en liet met trots zien wat hij door de jaren heen heeft opgebouwd. Een groot deel van het kleinfruit verkoopt de ondernemer via de veiling in Zaltbommel. Maar Gerwin heeft ook een boerderijwinkel waar het fruit direct van het land te koop is. En aan de weg staat ook nog een fruitstalletje waar je zelfs 24/7 terecht kunt. 

Het was een leerzame middag die werd afgesloten met een kop koffie en frambozentaart.