Controle spookbewoning op 26 juni

Afbeelding met de tekst: 'Staat jouw woning open voor iedereen?'

Op woensdag 26 juni heeft gemeente Neder-Betuwe 34 woningen in zes kernen gecontroleerd op spookbewoning. Er is sprake van spookbewoning als er niemand in een woning staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) maar er wel vermoedens van bewoning zijn.

Naast dat het verplicht is om ingeschreven te staan op de plek van iemands nachtverblijf, is het ook erg belangrijk dat de BRP op orde is voor de veiligheid van de bewoners bij bijvoorbeeld een brand of andere calamiteit.

BRP overtreden

Het kan ook zijn dat er niemand op een adres geregistreerd staat, omdat de woning voor andere doelen wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan hennepkwekerijen of opslag van illegale producten. Gelukkig was er van dat laatste bij de controle van 26 juni geen sprake. Wel bleek in een aantal gevallen de BRP overtreden te zijn: er woonden personen die niet ingeschreven stonden. De gemeente start hiervoor een apart adresonderzoek op om deze overtreding te beƫindigen.

Staat iemand onterecht ingeschreven op uw adres? U kunt een adresonderzoek aanvragen bij de gemeente via onze website.

Meld Misdaad Anoniem

Heeft u het gevoel dat iets niet pluis is? Ziet u bijvoorbeeld bij een woning de aanloop van wisselende personen, de aan- en afvoer van tassen of andere spullen of activiteiten op rare tijdstippen? Meld dit dan via het webformulier aan Meld Misdaad Anoniem of telefonisch via 0800-7000.