De kracht van samenwerking: Energiegemeenschap Rivierenland

Vorige week was ik te gast bij de feestelijke startbijeenkomst van Energiegemeenschap Rivierenland. Een mooi initiatief van verschillende energiecoöperaties uit onze regio om de lokaal geproduceerde stroom ook lokaal aan de inwoners en ondernemers te leveren.

Steeds vaker zie je dat het eigenaarschap van zonneparken en windmolens in handen is van de inwoners en ondernemers uit het gebied via een energiecoöperatie. Dat is niet alleen goed voor het draagvlak van zo’n project, maar het zorgt er ook voor dat de opbrengsten in het gebied blijven. Omdat de gemiddelde kostprijs van die duurzaam opgewekte stroom tegenwoordig veel lager is dan de stroom uit een gas- of kolencentrale, zou dat een mooi rendement moeten opleveren.

Maar dan doet het volgende zich voor. Omdat we steeds meer overschakelen naar duurzame energie, groeit de vraag naar het transport van die stroom. De vraag naar die transportcapaciteit gaat veel sneller dan de mate waarin de netwerkbedrijven als Tennet en Liander dat kunnen bijbenen, oftewel bijbouwen. Het gevolg: file op het stroomnet, de zogenoemde netcongestie.

Door die netcongestie kunnen momenteel geen nieuwe projecten voor zon en wind meer starten, kunnen bedrijven geen (extra) stroom meer krijgen en komt zelfs de nieuwbouw van woningen in gevaar. Tenzij we dat anders gaan organiseren door de duurzaam opgewekte stroom niet klakkeloos op het net te zetten, maar zo veel mogelijk zelf direct te gebruiken.

En dat is precies wat Energiegemeenschap Rivierenland als doel heeft. Samen hebben de coöperaties een energieleverancier opgericht onder de naam ‘OM nieuwe energie’ waar inwoners en ondernemers de lokaal geproduceerde stroom kunnen afnemen. Door inzichtelijk te maken op welk moment er veel energie beschikbaar is, kunnen inwoners daar rekening mee houden; bijvoorbeeld meer activiteiten verrichten die energie vragen als het waait of als de zon schijnt. Daardoor hoef je samen veel minder dure fossiele stroom in te kopen voor de momenten dat er weinig zon en wind is. Omdat bovendien de coöperaties geen winstoogmerk hebben, leidt dit tot lagere energiekosten voor iedereen die meedoet!

De start van Energiegemeenschap Rivierenland is een mijlpaal die de kracht van samenwerking en duurzaamheid in onze regio onderstreept. Dit initiatief brengt inwoners, bedrijven en overheden samen met een gemeenschappelijk doel: het versnellen van de energietransitie en het creëren van een betaalbare, groenere toekomst voor ons allemaal. De oprichting van deze energiegemeenschap biedt talloze voordelen. Door lokaal opgewekte energie te gebruiken, kunnen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen, onze ecologische voetafdruk verkleinen en dragen we bij aan een oplossing voor de netcongestie.

Maar de echte kracht van dit initiatief ligt in de betrokkenheid van de gemeenschap. Het succes van Energiegemeenschap Rivierenland hangt af van de actieve deelname van ons allemaal. Laten we deze kans grijpen om een verschil te maken. Sluit je aan bij de Energiegemeenschap Rivierenland en draag bij aan een duurzame toekomst.

Stefan van Someren
Wethouder Duurzaamheid