Dementievriendelijk Neder-Betuwe: mantelzorgers en mensen met dementie staan er niet alleen voor

Oudere handen kleuren een kleurplaat

Iets vergeten kan iedereen overkomen. Je bent een portemonnee kwijt waarvan je zeker wist dat die op de halkast moet liggen of je bent vergeten waar je fiets staat. Worden zulke klachten steeds erger en is er sprake van geheugenverlies? Vooral bij mensen van 75 jaar en ouder is de kans dan groot dat er sprake is van dementie.

In Nederland neemt het aantal ouderen nog steeds toe. Het Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat er in 2050 4,8 miljoen mensen in Nederland wonen die ouder dan 65 zijn. Van deze groep zijn 3 miljoen mensen 75 of ouder in 2050, verwacht het CBS. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2021. Omdat 75-plussers het hoogste risico op dementie hebben, zijn er door deze toename steeds meer mensen met dementie. Eén op de vijf mensen krijgt dementie.

Dementievriendelijke gemeente

Neder-Betuwe wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving en dat zij en hun naasten er niet alleen voor staan. Daarom is de gemeente dit jaar gestart met de aanpak Dementievriendelijke gemeente. Bewustwording, kennis en expertise in de zorg en dienstverlening, activiteiten voor mensen met dementie die in hun eigen wonen en ondersteuning aan mantelzorgers zijn de belangrijkste doelen van deze aanpak.

Mantelzorg

Mantelzorg kan van alles zijn: een kleine hulp tot intensieve zorg. Denk dan aan boodschappen doen, de ramen lappen, iemand douchen, de financiën en administratie bijhouden en iemand mee naar buiten nemen. Want ook gezelschap houden is mantelzorg. Mantelzorg is heel breed. Mantelzorger word je voor iemand die dierbaar is, omdat ze hulp nodig hebben. Het begint klein totdat er dagelijks hulp nodig is. Door de hulp van mantelzorgers blijven steeds meer mensen met dementie thuis in hun vertrouwde omgeving wonen.

Bij Arieke is de hele familie, die bestaat uit zeven kinderen, mantelzorger van haar schoonmoeder met dementie. Met aanhang erbij vormen ze zelfs een team van veertien man. En de kleinkinderen poetsen daarnaast het huis. “Het is fijn om het samen te kunnen doen”, zegt Arieke. “Zo kan iedereen zijn of haar eigen sterke kanten inzetten.” Een dochter neemt moeder mee naar de schoonheidsspecialist, de andere doet samen boodschappen en Arieke houdt zich vooral bezig met het regelen van alle zorg.

Leven met dementie

Voor mensen met dementie wordt het steeds moeilijker om dingen zelf te doen. Ook voor Carla’s moeder die Alzheimer heeft. “Ze wordt vergeetachtiger”, vertelt Carla. “En mijn moeder heeft zelf ook door dat ze dingen vergeet en niet meer begrijpt. Dat emotioneert haar.”

Dagbesteding

Carla’s moeder en Arieke’s schoonmoeder gaan naar een dagbesteding. Zo hebben ze een prettige daginvulling en het ontlast de mantelzorgers. De deelnemers aan de dagbesteding drinken samen een kopje koffie en gaan wandelen. Ook krijgen ze een warme maaltijd. Carla’s moeder en Arieke’s schoonmoeder gaan met veel plezier naar de dagbesteding.

Alzheimer Trefpunt in Neder-Betuwe

Leven met dementie en mantelzorgen kan veel vragen oproepen en eenzaam zijn. Op initiatief van Alzheimer Riviereland opent daarom op 11 november een Alzheimer Trefpunt in gemeente Neder-Betuwe. Een plek is waar mensen met dementie en mantelzorgers ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen. Het eerste Alzheimer Trefpunt is in Ons Dorpshuis in Kesteren. Het begint om 19:00 uur. De eindtijd is 21:30 uur.