Meer ruimte voor het MKB en minder voor XXL-logistiek

Column wethouder Marien Klein

De wereld is de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. Wat je vandaag online bestelt, kun je morgen al in huis hebben. Een fenomeen dat we als vanzelfsprekend beschouwen, maar achter de schermen schuilen immense logistieke operaties. Met name in de XXL-magazijnen die als paddenstoelen uit de grond schieten. Als wethouder Economie sta ik voor de uitdaging om keuzes te maken voor de toekomst van onze regio. En laten we eerlijk zijn, is nog meer ruimte voor XXL-logistiek de weg die we willen inslaan?

Samen met gemeente Tiel zijn wij aandeelhouder van bedrijvenpark Medel, hét terrein voor grootschalige logistiek in onze regio. Financieel gezien is het een mooie bron van inkomsten gebleken, maar we zijn op een kruispunt gekomen. Moeten we doorgaan op het pad van XXL-logistiek of is het tijd om onze schaarse ruimte anders in te zetten?

Maakindrustrie

Ik wil graag een lans breken voor de maakindustrie en het midden- en kleinbedrijf (MKB). Zij vormen het kloppend hart van onze lokale economie. Denk aan de ambachtslieden, de innovators, de ondernemers die met passie en toewijding hoogwaardige producten en diensten creëren. In de wereld van het MKB is vakmanschap koning. Bij grootschalige massaproductie gaat dit detailniveau vaak verloren. Lokale bedrijven zorgen niet alleen voor werkgelegenheid, maar zijn ook de gezichten achter de toonbank die jou bij naam kennen. Het MKB is niet alleen economisch waardevol, maar vormt ook de sociale weefdraad van onze gemeenschap.

Lokale parels

De recente gebeurtenissen in Oekraïne laten ons de risico's van afhankelijkheid van niet-democratische landen zien. Het is hoog tijd om minder afhankelijk te worden van regimes als Rusland en China en onze focus te verleggen naar productie in eigen land en regio. Met trots gebruik ik vaak de slogan ‘Made in Neder-Betuwe’. Bijna iedereen heeft wel iets in huis wat binnen onze gemeentegrenzen is gemaakt. Van de chilisaus van Go-Tan tot de kruiwagens van Hummer. Onze lokale parels worden wereldwijd gewaardeerd.

Meer ruimte voor het MKB

Laten we de komende jaren meer ruimte vrijmaken voor ons eigen MKB en minder voor XXL-logistiek. De bedrijven in onze gemeente bieden échte lokale werkgelegenheid en waarborgen onze economische bestaanszekerheid op de lange termijn. Bovendien geven ze kleur aan onze gemeenschappen en zorgen dat onze dorpen leefbaar blijven. Vaak zijn het ook nog eens familiebedrijven, iets waar ik persoonlijk veel waardering voor heb.

Laten we koesteren wat van ons is en samen bouwen aan een sterke, meer zelfvoorzienende economie. ‘Made in Neder-Betuwe’ is geen loze kreet, maar een belofte. Een werkwoord voor een duurzame en welvarende toekomst.

Marien Klein,
Wethouder