Neder-Betuwe Speld voor Ferdinand van Hemmen

Wethouder Marien Klein en Ferdinand van Hemmen poseren

Ferdinand van Hemmen kreeg op vrijdagavond 13 september de Neder-Betuwe Speld opgespeld door wethouder Marien Klein. Dit gebeurde in raadzaal van het gemeentehuis in Opheusden. De historicus hield daar die avond een lezing over zijn laatste onderzoek naar de belangrijke rol die de Betuwe speelde tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en in het bijzonder de Mauritslinie.

Historicus Ferdinand van Hemmen kreeg de Neder-Betuwe Speld voor de vele onderzoeken die hij deed naar de geschiedenis van onze regio. Zo onderzocht hij de onderwaterzetting van de Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog, verwoordde hij in de Schatkist van Neder-Betuwe waar de inwoners trots op zijn en bracht hij de zogenoemde doorbraakkolken, ook wel wielen of waaien genoemd, in kaart. Sinds kort voert een fietstocht langs deze landschapsmonumenten. Ferdinand van Hemmen heeft hier actief aan meegewerkt. Naast zijn deelname in werkgroepen rond landschapshistorie is hij vraagbaak voor het Landschaps Ontwikkelingsplan.

Landschap als roeping

Voordat wethouder Marien Klein de Speld uitreikte sprak hij zijn waardering uit voor de historicus: “Je ziet het landschap als je roeping en kan er niet genoeg van krijgen om er onderzoek naar te doen en erover te schrijven. We kunnen als gemeente altijd een beroep op je doen. Je speelt daarom een belangrijke rol bij het levend houden van onze geschiedenis voor de volgende generaties.”

Over de Neder-Betuwe Speld

Met de Neder-Betuwe Speld - een verzilverd boomblad - waardeert gemeente Neder-Betuwe personen voor een bijzondere prestatie, initiatief of werkzaamheden voor de gemeenschap van Neder-Betuwe. Zij kunnen hiervoor worden voorgedragen. Iemand kan de speld krijgen voor jarenlange verdiensten, maar het kan oog gaan om ‘het moment’.