Nieuwe plek voor Oekraïens kindertehuis uit Kesteren

Op donderdag 20 juni is de nieuwe locatie van het Oekraïense kindertehuis Kesteren officieel geopend. Met veel goede wensen voor de bewoners en dank aan alle vrijwilligers en bouwers. 

De Oekraïense vlag wordt gehesen bij de opening van het kindertehuis.

Foto: 3JetFotografie

Burgemeester Jan Kottelenberg tegen de kinderen en hun verzorgsters: “Gelukkig blijven jullie in Kesteren wonen, jullie horen er helemaal bij. Het is hier een fijne buurt.” Hij stond ook stil bij de situatie in Oekraïne. “We denken vandaag aan alle mensen die het daar moeilijk hebben. Ik bid voor vrede.” Een woord van dank richtte hij tot de vele vrijwilligers, Stichting Ruth, woningcorporatie Thius die de units plaatste en de bouwers, onder meer Van Dillen Bouw en Van de Bijl en Heierman, die het nieuwe onderkomen in een recordtempo gereed maakten.

Dankbaar

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland sprak zijn dank uit voor alle hulp die is geboden aan de kinderen en hun begeleidsters sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Voor de kinderen had hij een doos boeken. “Want”, zo sprak hij: “in elk huis horen ook boeken.”

Vele helpende handen

Voorzitter Teunis Bunt van Stichting Ruth schetste de bijzondere manier hoe de kinderen en hun verzorgsters in maart 2022 naar Kesteren werden gehaald en er voorzien werd in huisvesting en vele helpende handen. In goed overleg is het beheer van het kindertehuis nu formeel overgedragen aan de gemeente. Stichting Ruth en de vele vrijwilligers blijven nauw betrokken.

De directrice van het kindertehuis sprak haar dankwoord richting allen die om de kinderen heen willen staan en die ervoor zorgen dat wonen in Kesteren mogelijk blijft. Daarna werd de Oekraïense vlag gehesen en zongen de kinderen in het Oekraïens en Nederlands.

Van Nedereindsestraat naar Hoge Wei

De Oekraïense kinderen en hun verzorgsters verbleven sinds maart 2022 in het oude politiebureau aan de Nedereindsestraat in Kesteren, een tijdelijke noodopvanglocatie die tot 1 maart 2024 gebruikt kon worden. Op deze plek is nieuwbouw gepland voor de husartsenpraktijk met daarboven woningen. Met medewerking van de huisartsen en de ontwikkelaar werd de huur verlengd tot 1 juni 2024 zodat er meer tijd was voor het vinden van een geschikte andere tijdelijke locatie voor het weeshuis. Eerst waren er plannen voor huisvesting op de locatie Kerkstraat 1 in Dodewaard, maar dat ging door allerlei omstandigheden niet door.

Thius

Woningcorporatie Thius is eigenaar van de units die in totaal onderdak bieden aan maximaal 70 personen. Gemeente Neder-Betuwe huurt ze voor de opvang van de Oekraïense weeskinderen en hun begeleidsters en voor andere Oekraïense ontheemden. De units staan er voor een periode van vier jaar. Dat is mogelijk omdat dit perceel pas als laatste aan de beurt is voor woningbouw in dit gebied.