Opvoeden van onze kinderen doen we samen!

Column wethouder Marien Klein

Het opvoeden van onze kinderen is misschien wel een van de mooiste, maar ook meest uitdagende taken die we als samenleving hebben. Het gezegde ‘It takes a village to raise a child’ klinkt misschien cliché, maar is meer dan ooit relevant. Want de opvoeding van onze kinderen is niet alleen de eerste verantwoordelijkheid van vaders en moeders of verzorgers, maar ook een taak voor ons allemaal als volwassenen.

In het nieuwe beleidsplan, de Nota Sociaal Domein 2025-2028, die de gemeenteraad in december bespreekt, zetten wij in op het versterken van het sociaal netwerk rondom onze gezinnen. Gezinnen zijn en blijven het fundament van onze samenleving.

Onze jeugd groeit op in een wereld die heel onrustig is en snel verandert. Dat vraagt om betrokkenheid van iedereen. Ouders, familieleden, scholen, kerken, sportverenigingen en buurtbewoners. Iedereen speelt een rol in de opvoeding van onze kinderen. En goed onderling samenwerken maakt ons sterker en weerbaarder.

Als we er met z’n allen voor willen zorgen dat de jeugd in Neder-Betuwe veilig, gezond en met een positief toekomstperspectief kan opgroeien betekent dat, dat we de zorg rondom kinderen niet alleen moeten willen laten rusten op de schouders van moeder, vader of verzorgers. Een luisterend oor van een buurvrouw, de dominee die even wat extra tijd neemt voor een persoonlijke vraag, een sportcoach die aanvoelt wanneer een kind niet lekker in zijn vel zit of een docent die nét dat ene stapje extra zet. Het zijn de kleine momenten die het verschil kunnen maken in het leven van kinderen.

In onze gemeente willen we voorkomen dat problemen pas in beeld komen wanneer ze groot zijn en dat er te snel professionals worden ingezet. Dit betekent ook accepteren dat wij met jeugdzorg niet alles kunnen oplossen. Incidenten en moeilijkheden horen bij het leven. Het maakt kinderen sterker, weerbaarder en veerkrachtiger. We kunnen onze jeugd wel helpen bij het verwerken en overwinnen van deze moeilijkheden.

Daarom is het ons ideaal dat iedereen in de omgeving van een kind zich verantwoordelijk voelt om signalen te herkennen en tijdig actie te ondernemen. Dat vraagt om meer aandacht voor preventie, maar ook om het taboe rond het vragen om hulp weg te nemen. Het vragen om hulp moeten we niet zien als falen, maar als een stap in de goede richting.  Vader en moeders kunnen elkaar helpen met opvoeden en daar hulp van hun netwerk, andere vaders en moeders, familie, de school of buren bij inroepen. En als er echt professionele hulp nodig is, blijven we dat uiteraard als gemeente met onze partners in de jeugdgezondheidszorg regelen.

Onze vernieuwde Nota Sociaal Domein zet stevig in op een gezamenlijke aanpak. We investeren in projecten en initiatieven die verbinding leggen tussen inwoners en organisaties en moedigen iedereen aan om actief mee te denken en te doen.

Opvoeden doen we samen. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat ieder kind in Neder-Betuwe de kans krijgt om op te groeien in een warme en veilige omgeving. Een omgeving waarin problemen bespreekbaar zijn, waar ouders hun kinderen opvoeden en hulp altijd dichtbij is. We maken immers allemaal deel uit van de ‘village’. Samen kunnen we het verschil maken.

Wethouder Marien Klein (Jeugd)