Samenwerking boa’s en politie vastgelegd in handhavingsarrangement

Politie en gemeente Neder-Betuwe ondertekenen het document.

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en politie hebben de afspraken die zij hebben gemaakt over samenwerking vastgelegd in een zogenoemd handhavingsarrangement. Donderdag 27 juni 2024 ondertekenden burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe, teamchef Elise Meier van de politie Oost-Nederland basisteam de Waarden en Michiel Rasing, gebiedsofficier bij het Openbaar Ministerie het document.

Verbetering van samenwerking

Afgelopen maanden hebben de boa’s en de politie met elkaar gesproken over samenwerking. Er is altijd al samenwerking geweest, maar er was behoefte aan verbetering en verscherping hiervan. Deze afspraken zijn vastgelegd in het handhavingsarrangement.

Duidelijke rolverdeling

Uit het handhavingsarrangement volgt een duidelijke rolverdeling in verschillende handhavingssituaties en een beschrijving van de manier van werken met elkaar. Het handhavingsarrangement verandert niets in de aansturing van de boa’s of de politie. Wel zullen ze vaker overleggen en kunnen de boa’s aansluiten bij een politiebriefing.

Boete van boa voor fietsverlichting en telefoongebruik

Met het tekenen van het handhavingsarrangement ontstaat er een nieuwe bevoegdheid voor de boa’s van Neder-Betuwe. De boa’s kunnen in samenwerking met de politie namelijk voortaan ook boetes uitschrijven voor het zonder licht fietsen, door rood rijden door fietsers of door rood lopen van voetgangers en voor het vasthouden van de telefoon tijdens het fietsen