Scholieren in de klassen 2 en 4 op alle middelbare scholen in Neder-Betuwe vullen de komende maanden een vragenlijst van de GGD Gelderland-Zuid in. De vragen gaan over onderwerpen als ervaren gezondheid, schoolbeleving, sociale steun en vrienden, vrijetijdsbesteding, stress en social mediagebruik. De vragenlijst vormt de start van de aanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO).
We willen dat ieder kind gezond en veilig kan opgroeien. Daarom is de gemeente samen met de GGD Gelderland-Zuid en Iriszorg Preventie in 2024 gestart met de aanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Met OKO willen we met elkaar zorgen voor een omgeving waarin jongeren beter in hun vel zitten zonder alcohol, drugs en tabak.
Wat is OKO?
Jongeren kunnen zich beter ontwikkelen wanneer zij opgroeien in een positieve, gezonde en veilige omgeving. Een veilige omgeving maakt de kans kleiner dat zij gaan drinken, roken of drugs gebruiken. Met OKO werken we aan een positieve omgeving voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. Dit doen we samen met iedereen die betrokken is bij opgroeiende jongeren. En met jongeren zelf. In de aanpak kijken we naar vier belangrijke omgevingen van jongeren:
- thuis (gezin)
- school
- vriendenkring
- vrije tijd
OKO Monitor 2024 als startpunt
De vragenlijst van de GGD Gelderland-Zuid die alle middelbare scholieren in de klassen 2 en 4 in oktober invullen gebruiken we als OKO-monitor. Gemeente Neder-Betuwe en de GGD gaan deze OKO-monitor tweejaarlijks uitvoeren. Meer informatie over de OKO Monitor 2024 vindt u op onze website Kernpuntnederbetuwe.nl.
Wat doen we met de informatie?
De uitkomsten van de vragenlijst geven een beeld over hoe het gaat met de gezondheid en het welzijn van onze jongeren. De resultaten zijn onmisbaar bij het maken van toekomstgericht gezondheidsbeleid en helpen om nog beter te bepalen waar de nadruk moet liggen bij het bieden van zorg en ondersteuning aan jongeren.
In april 2025 bespreken we de algemene uitkomsten met iedereen die hier interesse in heeft. Dan kijken we samen wat we in het kader van Opgroeien in een Kansrijke Omgeving in Neder-Betuwe als eerste moeten aanpakken om jeugdigen nog gezonder en veiliger op te laten groeien.
Passende en werkende aanpak
Voor al deze onderwerpen kiezen we de best passende en werkende aanpakken en activiteiten. Dit kunnen bestaande aanpakken en activiteiten zijn maar ook nieuwe. Iedere samenwerkingspartner kan hierbij vanuit haar eigen mogelijkheden meewerken.
De gemeente en haar samenwerkingspartners voeren de geplande aanpakken en activiteiten uit. Na twee jaar volgt er een evaluatie en begint de aanpak weer bij de afname van de OKO Monitor.
Heeft u vragen?
Wil u meer informatie of heeft u vragen over de OKO Monitor 2024? Neem dan contact op met de projectleider Opgroeien in een Kansrijke Omgeving van de gemeente Neder-Betuwe, Nathalie Verbeeck via nverbeeck@nederbetuwe.nl of 06 83308734 of kijk bij de veelgestelde vragen op onze Kernpuntnederbetuwe.nl.
Meer algemene informatie over de Gezondheidsmonitors vindt u op www.monitorgezondheid.nl. Meer algemene informatie over de aanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving vindt u op www.trimbos.nl/aanbod/opgroeien-in-een-kansrijke-omgeving/