Start campagne ‘Ik laad accuraat!’ op VLC Kesteren - Aandacht voor veilig opladen van e-bike accu’s

Een jongere stapt over een actietegel

Burgemeester Jan Kottelenberg plakte op maandagmorgen 7 oktober 2024 de eerste stoeptegelsticker ‘Je e-bike accu kan niet tegen een stootje’ op het plein van het Van Lodenstein College in Kesteren.  

Het is het startsein van de campagne ‘Ik laad accuraat!’ van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Tijdens de brandpreventieweken in oktober staat het thema ‘Veilig opladen van accu’s van elektrische fietsen’ centraal, met tips om brand bij het opladen te voorkomen. 

Veilig gebruik accu

De elektrische fiets is niet meer weg te denken. Op het plein van de Kesterense middelbare school was dat overduidelijk. Samen met veel leerlingen, locatiedirecteur Laurens Kroon en teamleider Leo Soeters stond burgemeester Jan Kottelenberg tussen de vele fietsen waarvan heel veel elektrisch. Kottelenberg: “Een veilig gebruik van fiets en accu is belangrijk. Fijn dat we ook op dít plein met een sticker de aandacht erop kunnen vestigen.”  

Goed onderhoud accu’s belangrijk 

E-bikes, fatbikes en e-scooters zijn populairder dan ooit. Met de stijging van hun aantal stijgt ook het aantal branden dat wordt veroorzaakt door de bijbehorende accu’s. Goed onderhoud van de accu vermindert niet alleen het risico op brand, het zorgt er ook voor dat deze langer mee gaat. 

Stoeptegelstickers voor meer bewustwording   

In de maand oktober verschijnen er in de veertien gemeenten in Gelderland-Zuid stoeptegelstickers op locaties zoals fietsenstallingen bij bus- en treinstations, scholen, bibliotheken en gemeentehuizen. Daarop een QR-code die leidt naar tips voor het veilig opladen van de accu.

De campagne zorgt voor het bewust maken van de veiligheidsrisico’s en attendeert op veilig opladen.