Terwijl ik deze column schrijf, zie ik in mijn ooghoeken de bliksemflitsen van de stevige onweersbui die het grasveld voor het gemeentehuis opnieuw onderwater zet. Ook het water in de Waal staat opmerkelijk hoog voor de tijd van het jaar. Waar normaal gesproken het waterpeil richting de zomer aan het dalen is, lopen de uiterwaarden momenteel vol met regenwater en is er nog meer uit Duitsland op komst.
Tegenwoordig hoef ik aan bijna niemand meer uit te leggen dat het klimaat aan het veranderen is en wat dat betekent voor Nederland. Toch maak ik me zorgen, want nog te veel inwoners en ondernemers hebben een afwachtende houding en kijken vooral naar de overheid die voor dit probleem met oplossingen zou moeten komen.
Natuurlijk zet onze gemeente Neder-Betuwe stappen om de openbare ruimte klimaatadaptief in te richten oftewel, we passen die ruimte aan de omstandigheden aan. Minder verharding en meer groen zodat het regenwater ter plaatse de grond in kan. Daarnaast natuurlijk de aanleg van een apart rioolstelsel voor de afvoer van hemelwater, watergangen en waterbergingen. Dat doen we natuurlijk niet alleen. We werken daarin samen met de regiogemeenten en het waterschap.
Je kunt je natuurlijk afvragen: gaat het snel genoeg? Helaas zijn de budgetten van de gemeente eindig en het wordt steeds lastiger om voldoende mensen te vinden die het werk kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat iederéén een steentje bijdraagt. Letterlijk! Een steentje of tegel vervangen door groen. Immers, meer dan de helft van het grondoppervlak in de bebouwde kom is particulier bezit. En daar gaat u natuurlijk zelf over.
Om het aantrekkelijk te maken voor inwoners om zelf stappen te zetten op het gebied van klimaatadaptatie, heeft de gemeenteraad begin dit jaar een subsidieregeling vastgesteld. Op deze manier wil gemeente Neder-Betuwe haar inwoners stimuleren om slimmere keuzes te maken bij de inrichting van hun eigen tuin als het gaat om wateroverlast, maar ook op het gebied van hittestress. Het is nog maar een paar jaar geleden dat we een extreem droog voorjaar hadden met grote watertekorten. Wanneer ik nu naar buiten kijk, kan ik me dat al bijna niet meer voorstellen.
Met een mooi woord vat ik de opgave van u en ons samen: handelingsperspectief. We zijn samen verantwoordelijk voor de gevolgen van klimaatverandering en ook voor de oplossingen om er goed mee om te gaan in de toekomst. Samen de toekomst! Kijk eens op deze website.
Stefan van Someren
Wethouder