Over Neder-Betuwe

Op deze pagina kunt u algemene informatie vinden over onze gemeente.

Aantal inwoners

Het aantal inwoners per 1 januari 2024 in gemeente Neder-Betuwe is (voorlopig) 25.692, waarvan 12.917 mannen en 12.775 vrouwen. Op 1 januari 2023 was dat 25.448 waarvan 12.787 mannen en 12.661 vrouwen.

Geschiedenis

Voor de historie van Neder-Betuwe kunt u terecht bij de Historische Kring Kesteren en omstreken, gevestigd op de eerste verdieping van het streekmuseum Baron van Brakell, Provincialeweg 21, 4032 NZ Ommeren.

Hieronder vindt u nog enkele interessante rapporten:

Gemeente Neder-Betuwe in de Tweede Wereldoorlog

Op 28 augustus 1939 werd de algemene Mobilisatie bekend gemaakt; de Duitse troepen vielen ons land binnen op 10 mei 1940 en het zou tot 5 mei 1945 duren voordat het hele land weer was bevrijd. De oorlogsjaren betekenden een zware tijd voor de bevolking van de dorpen die nu in de gemeente Neder-Betuwe liggen.

In dit document (pdf, 10 Mb) leest u een samenvatting over gemeente Neder-Betuwe in de Tweede Wereldoorlog en over de monumenten die hieraan herinneren. In dit document staat een niet meer werkende link over het gedenkteken 'Vliegers in het vuur'. U vindt hier meer informatie over dit indrukwekkende gedenkteken met de correcte link.

Recreatie en toerisme

Voor meer informatie over recreatie en toerisme in Neder-Betuwe en omgeving kunt u terecht op deze pagina.

Onderwijs

Kijk voor meer informatie over onderwijs in de gemeente op deze pagina.

Woningbouw en civiele projecten

Kijk voor meer informatie over nieuwbouwwijken, herinrichtingen van bestaande wijken en andere projecten op onze projectenpagina.

Kenmerken van de diverse kernen

Accordion item is ingeklapt

Met (voorlopig) 4465 inwoners  per 1 januari 2022 is Dodewaard een van de vier grotere kernen in de gemeente Neder-Betuwe. Het dorp strekt zich uit ten zuiden van rijksweg A15 (afslag 36 Dodewaard-Opheusden) langs de rivier de Waal.

Bereikbaarheid

Behalve een goede bereikbaarheid over de A15 beschikt het dorp ook over een eigen station (station Hemmen-Dodewaard). Syntus verzorgt de spoorverbinding tussen Tiel en Arnhem.

Kerncentrale

Nationale bekendheid kreeg Dodewaard vanwege de aanwezigheid van de kerncentrale. De centrale is inmiddels stilgelegd en bevindt zich sinds 2005 in een staat van 'Veilige insluiting'. Het gebouw wordt na een periode van 40 jaar ontmanteld.

Accordion item is ingeklapt

Het rustieke dorpje Echteld telt (voorlopig) 1057 inwoners per 1 januari 2022. Het dorp ligt ten zuiden van de rijksweg A15 (afslag 34 Echteld). Het uitgestrekte grondgebied van het meest westelijk gelegen dorp wordt omsloten door de Waal in het zuiden, het Amsterdam-Rijnkanaal en industrieterrein Medel in het westen.

Kenmerkend in de oude dorpskern zijn kasteel De Wijenburg, hotel/restaurant Het Wapen van Balveren en de Hervormde Kerk. De kerk komt al in 1395 in de boeken voor. Een belangrijke vondst was een aantal jaren geleden bij de restauratie een aantal schitterende muurschilderingen (fresco’s). Een bezoekje aan de dorpskern is in alle opzichten de moeite waard.

Accordion item is ingeklapt

Kesteren is het meest centraal gelegen dorp van de gemeente en telt (voorlopig) 6853 inwoners per 1 januari 2022. Het dorp ligt ten zuiden van de Rijn en ten noorden van rijksweg A15 (afslag 35 Kesteren).

Bereikbaarheid

Naast de oost-west ontsluiting via de A15 kan het dorp ook vanuit het noorden worden bereikt via de noord-zuid ontsluiting de N233 (Veenendaal-Ochten). Kesteren heeft eveneens een eigen station aan de door Syntus onderhouden spoorverbinding tussen Tiel en Arnhem.

Accordion item is ingeklapt

Het dorp Ochten ligt ten noorden van de Waal en ten zuiden van rijksweg A15 (afslag 35 Ochten). Naast de oost-west ontsluiting via de A15 kan het dorp ook vanuit het noorden worden bereikt via de noord-zuid ontsluiting de N233 (Veenendaal-Ochten). Ochten telt (voorlopig) 5144 inwoners per 1 januari 2022.

Hoog water

Ochten raakte internationaal bekend tijdens de hoogwaterperiode in 1995. De dijk ten oosten van Ochten leek te bezwijken en de inwoners van de dorpen in de omgeving moesten verplicht evacueren. Een beeldje nabij de aanlegsteiger van de voormalige pont over de Waal herinnert aan deze roerige dagen.

Accordion item is ingeklapt

De grootste dorpskern van de gemeente is Opheusden. Het dorp telt (voorlopig) 6354 inwoners per 1 januari 2022. Opheusden ligt ten zuiden van de Rijn en noordelijk van rijksweg A15 (afslag 36 Opheusden).

Bereikbaarheid

Opheusden is via afrit 36 met de A15 verbonden. Wageningen kan bereikt worden met de veerpont Opheusden-Wageningen, een van de oudste Nederlandse veerverbindingen. Het station Opheusden bevindt zich aan de rand van het dorp, treindiensten tussen Tiel en Arnhem worden verzorgd door Syntus.

Laanboomcentrum

Het dorp is bekend vanwege de grote laanboomkwekerijen. Het dorp afficheert zich als een van de grootste laanboomcentra in Europa. De kwekers hebben gronden in de wijde omgeving van Opheusden ter beschikking.

Accordion item is ingeklapt

IJzendoorn is met (voorlopig) 1169 inwoners  per 1 januari 2022 een van de kleinste dorpen in de gemeente. Het dorp ligt aan de noordoever van de Waal tussen Ochten en Echteld in. Aan de noordzijde loopt rijksweg A15. IJzendoorn is vanaf de snelweg te bereiken via afslag 34 Echteld of 35 Ochten.

Overnachtingshaven

Voor de scheepvaart is IJzendoorn een belangrijk dorp. Rijkswaterstaat creëerde daar een overnachtingshaven. Vooral in de weekenden maken de schippers daar in grote getale gebruik van. Een wandeling vanuit IJzendoorn over de Waalbandijk naar de haven is in alle opzichten de moeite waard. Naast een stukje prachtig en karakteristiek natuurschoon van het rivierenland kunnen ook schepen in de haven van dichtbij worden bekeken.

Accordion item is ingeklapt

Neder-Betuwe kent in totaal vier buurtschappen. Wely en Hien vlakbij Dodewaard en Eldik en Pottum bij Ochten.

Hien

De buurtschap Hien ligt pal tegen de bebouwing van Dodewaard aan en wel in oostelijke richting.

Wely

De buurtschap Wely is de meest oostelijke woongemeenschap in de gemeente. De woongemeenschap ligt op de weg van Dodewaard naar Andelst en vormt de grens met de gemeente Overbetuwe.