024-047 Onderweg als soldaat van Oranje - Lezing over onderzoek naar de Mauritslinie
Ferdinand van Hemmen houdt op vrijdag 13 september vanaf 19.30 uur een lezing over een gedeelte van de Mauritslinie tussen Hien en Opheusden. Iedereen is welkom in het gemeentehuis van Neder-Betuwe. Het is de opmaat naar Open Monumentendag op 14 september die als thema heeft ‘Onderweg, verbindingen door de tijd heen’.
Na een inleiding van wethouder Marien Klein neemt Ferdinand van Hemmen de bezoekers mee naar de tijd dat onze streek werd meegesleurd in een haast eindeloze oorlog die uitmondde in de geboorte van Nederland.
Spanjaardsdijk
In die tijd verrees tussen Hien en Opheusden de Spanjaardsdijk, een dwarsdijk en een vlotte verbinding tussen de Rijn- en Waalkant. Prins Maurits van Oranje liet langs de hele Waal wachttorens bouwen die onderling verbonden waren via de dijken en een systeem van vuur- en rooksignalen. De lijnpaden werden ook gebruikt als jaagpad voor de paarden die de Staatse schepen stroomopwaarts trokken.
Neder-Betuwe vitale schakel
Het verhaal achter al die verbindingen laat zien dat Neder-Betuwe een vitale schakel was in de hoofdverdediging van Maurits van Oranje tegen de Spanjaarden. Historicus Ferdinand van Hemmen heeft zich hier op verzoek van de gemeente in verdiept omdat er het besef is hoe belangrijk de streek was in de Tachtigjarige Oorlog die woedde van 1568 tot 1648. Het thema van Open Monumentendag is een uitgelezen kans om de verhalenoogst te delen met de gemeenschap.
Zwaar leven
Van Hemmen laat de luisteraard ontdekken hoe zwaar het leven was voor de inwoners. Zij moesten naast de Spanjaarden ook nog overstromingen en vreselijke ziekten trotseren. Maar we zien ook dat er steeds mensen waren die dapper opkwamen voor de belangen van dorp en streek, zorgden voor het onderhoud van dijken en wegen en toezagen op leniging van de ergste nood, ook die van vluchtelingen.
Cultuurverandering
In zijn rapport ‘Oranjes rots in de Spaanse branding’ beschrijft de historicus ook hoe de Reformatie indaalde in de samenleving en dat er een cultuurverandering plaatsvond. Alles kwam in het teken te staan van godsvrucht, ingetogenheid en arbeid. Ook komt tijdens de lezing naar voren hoe geniaal de Spanjaardsdijk was aangelegd, waar de wachttorens stonden die de Waal bewaakten, hoe ze oogden en functioneerden, hoe hier een zenuwoorlog ontstond in tijden van Spaanse dreiging en hoe soldaten en dorpelingen een grote gemeenschap gingen vormen met trekjes die nog zo herkenbaar zijn in onze tijd.
Meeslepende verhalen
De gemeente wil deze belangrijke cultuurhistorie graag beter ontsluiten. In het rapport van Ferdinand van Hemmen staan meeslepende verhalen en wenken voor de toekomst. Het plan is er om het rapport om te vormen tot een boekje.
Maak alvast kennis met het interessante onderzoek tijdens de lezing op 13 september! Toegang is kosteloos, de koffie staat vanaf 19.30 uur klaar.