024-052 Neder-Betuwe gaat extra toezien op recreatief gebruik vakantieparken

Gemeente Neder-Betuwe wil dat de vakantieparken zich volledig richten op recreatie en toerisme. Daarvoor heeft het college van burgemeester en wethouders het handhavingsbeleid aangescherpt. Daarnaast stelt het de raad voor extra middelen in te zetten voor controle en handhaving.

Op enkele parken is inmiddels nog maar weinig ruimte voor recreatie. Het gebruik is vaak strijdig met de bestemming. Veel recreatie-objecten worden bewoond, wat niet is toegestaan. Op deze plekken is geen toezicht zoals in een normale woonomgeving en daardoor kunnen onveilige situaties ontstaan. Vaak wonen bijvoorbeeld teveel mensen in een verblijf en soms is sprake van criminele activiteiten die zich aan het zicht kunnen onttrekken. Dat blijkt onder meer uit eerdere controles en uit een rapport van de gemeentelijke rekenkamer.

De gemeente wil deze ontwikkeling keren en meer duidelijkheid scheppen over wat wel en niet mag. Neder-Betuwe werkt samen met andere partners - ieder vanuit de eigen rol - voor meer woonruimte in een veilige omgeving met voldoende voorzieningen. Daarbij gaat het om huisvesting van inwoners en tijdelijke arbeidsmigranten.

Extra controles en handhaving scheppen meer duidelijkheid

Voor de noodzakelijke controles en ook langere tijd structureel toezicht is extra geld nodig. Op 26 september besluit de gemeenteraad daarover. Met extra toezicht wil de gemeente duidelijkheid scheppen over wat wel en niet mag op vakantieparken. En vooral een einde maken aan het illegaal bewonen van recreatie-onderkomens. Bewonen is niet toegestaan en van gedogen is ook geen sprake. In het verleden heeft de gemeente in slechts een paar situaties een persoonsgebonden en niet overdraagbare gedoogvergunning afgegeven. Daar komen geen nieuwe bij.

Misverstanden over gedogen bewoning

Soms ontstaan misverstanden doordat verkopers of verhuurders van objecten ten onrechte suggereren dat de gemeente akkoord gaat met bewonen van recreatieverblijven. Een ander misverstand is dat als de gemeente niet actief handhaaft, iets illegaals wordt toegestaan of gedoogd. De gemeente moet altijd prioriteiten stellen bij handhaving en kan niet op alle regels even actief toezicht houden. Maar dat betekent niet dat bepaalde regels ineens niet meer gelden. Om van sommige vakantieparken weer echte recreatieplekken te maken is nu extra geld voor toezicht nodig.

Zorgvuldige handhaving; oog voor persoonlijke omstandigheden

De gemeente realiseert zich dat controles op de parken onzekerheid kunnen oproepen bij betrokkenen. Daarom gaan we zorgvuldig te werk. Alle direct betrokkenen ontvangen deze dagen een brief met informatie. De gemeente is met ondernemers en verschillende andere partijen  in gesprek over de toekomst van de parken en huisvesting van betrokkenen.

Bij de controles kunnen de toezichthouders wijzen op de mogelijkheden om te zoeken naar andere woonruimte. Constateren we een overtreding, dan volgt een handhavingstraject. Betrokkenen krijgen in dat geval nog een aantal maanden de tijd om andere woonruimte te vinden en aan de regels te voldoen. Iedere inwoner is daarbij, zoals in andere gevallen, zelf verantwoordelijk voor het vinden van een woning. De gemeente heeft daarbij zeker oog voor de persoonlijke omstandigheden van mensen. In bepaalde gevallen kunnen we extra ondersteuning bieden.

Stapsgewijs controleren

De handhaving richt zich in de eerste plaats op het park Rivierendal omdat daar de grootste opgave ligt. De gemeente gaat stapsgewijs controleren. Daarbij werken we samen met de provincie Gelderland, politie en Openbaar Ministerie, die zich in het project Ariadne hebben verenigd om speciaal op vakantieparken controle en handhaving te organiseren.