De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De gemeenteraad geeft aan wat er in een gemeente moet gebeuren en ziet toe op het werk van de burgemeester en wethouders. Een gemeenteraad wordt door de inwoners van een gemeente gekozen en bestaat uit 9 tot 45 raadsleden, afhankelijk van hoeveel inwoners een gemeente heeft; altijd een oneven aantal. In Neder-Betuwe zijn dat er nu 19, maar vanaf de komende verkiezingen 21.
Klik hier voor meer informatie over de leden en partijen - Gemeente Neder-Betuwe (nederbetuwe.nl)
De gemeenteraad wordt telkens na een periode van vier jaar via algemene en vrije verkiezingen opnieuw verkozen tot volksvertegenwoordiging.
Klik hier voor verdere informatie over wat doet de gemeenteraad? - Gemeente Neder-Betuwe (nederbetuwe.nl)
De gemeenteraad heeft drie taken:
- vertegenwoordiging van de bevolking;
- kaders stellen voor het gemeentebeleid;
- controleren van het college van burgemeester en wethouders.
De eerste taak is het vormen van de volksvertegenwoordiging. Dit is een hele natuurlijke taak, omdat de gemeenteraad door de inwoners is gekozen. Toch brengt deze functie vaak lastige dilemma’s met zich mee; elk besluit kent voor- en tegenstanders en lang niet bij elke keuze kun je terugvallen op je verkiezingsprogramma en dus zul je nieuwe afwegingen moeten maken.
De tweede taak is kaderstellen. Dit houdt in dat de gemeenteraad op hoofdlijnen bepaalt wat er nodig is in een gemeente. Bijvoorbeeld aan huishoudhulp voor ouderen, het onderhoudsniveau van de groenstroken of aan sportvoorzieningen. Het college gaat hier vervolgens mee aan de slag, maar daarmee verdwijnt de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad nog niet.
Hier komt namelijk de derde taak om de hoek kijken: de raad ziet er op toe of het college alle plannen wel uitvoert en of deze naar behoren en binnen budget worden volbracht.
De gemeenteraad:
- komt via een vast tijdsschema in openbare vergaderingen bijeen;
- neemt besluiten over voorstellen;
- bespreekt actuele onderwerpen die in de gemeente spelen;
- legt werkbezoeken in de gemeente af.
Vergaderen
De gemeenteraad vergadert één à twee keer per maand. Belangrijke vergaderingen zijn de ‘Beeldvormende avond’ en ‘Het Debat en Het Besluit’.
Tijdens de Beeldvormende avond staat het inwinnen van informatie door de raadsleden centraal. Daarbij worden ook inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen bij betrokken.
Het Debat en Het Besluit, ook wel Raadsvergadering genoemd, is erop gericht om de raad zijn kaderstellende, controlerende en vertegenwoordigende taak te laten uitoefenen d.m.v. debat tussen de raadsleden onderling en tussen de raadsleden en collegeleden.
Na de discussies wordt besloten of de voorstellen klaar zijn voor besluitvorming of niet. Vervolgens wordt over de voorstellen gestemd.
Bovengenoemde vergaderingen vinden op donderdag plaats. Belangstellenden zijn altijd welkom als toehoorder. Alle vergaderingen zijn in principe openbaar.